Затвор за нелегален добив на подземни богатства

1404
Затвор за нелегален добив на подземни богатства
Снимка: Getty Images

Незаконният добив на подземни богатства да се инкриминира – такова предложение за промяна в Наказателния кодекс одобри Министерският съвет на днешното си заседание.

Предстои текстовете да бъдат внесени за разглеждане и гласуване в Народното събрание. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката.

Концесии за добив на подземни богатства донесли 71 млн. лв. приходи

Близо 71 млн. лв. от концесионни плащания са постъпили в Министерството на енергетиката през 2014 г., съобщиха от пресслужбата на Минис...

По инициатива на Министерството на енергетиката проектът за изменение на Наказателния кодекс се допълва с текст, според който добивът на подземни богатства без концесия или когато концесията е спряна, се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба от 1000 до 20 000 лева. На същото наказание подлежи и лице, което транспортира, съхранява, преработва или продава незаконно добити подземни богатства. Днес министър Петкова и областният управител на Перник Ирена Соколова проведоха работна среща, на която обсъдиха ключовото значение на днешното решение на Министерски съвет за разрешаване проблемите на жителите на град Перник.

Затвор от една до осем години и глоба от 5 000 до 15 000 лева са предвидени при повторно нарушение и когато деянието е извършено от предварително уговорена група, в съучастие със служител от администрацията, в защитена територия или защитена зона, чрез използване на документ с невярно съдържание и други. Размерът на предвиденото наказание се увеличава допълнително и в следните случаи – когато деянието е извършено от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на организирана престъпна група, когато деянието е опасен рецидив, когато предметът на престъплението е в особено големи размери или случаят е особено тежък. Тогава наказанието може да стигне до 15 години лишаване от свобода и 500 хил. лева глоба.

Припомняме, че след подадени сигнали от жителите на град Перник и организирани редица срещи от областният управител на Перник г-жа Ирена Соколова и кмета на града г-жа Вяра Церовска, Министерството на енергетиката, с подкрепата на Министерството на икономиката, разработи предложение за промяна в Наказателния кодекс с цел защита на изключителната държавна собственост, опазването на земните недра и природни ресурси, както и гарантиране безопасността на жителите на град Перник.

Съгласно Закона за подземните богатства Министерството на енергетиката е отговорната институция за осъществяване на контрол върху търсенето, проучването и добива на подземни богатства. Незаконният добив в този сектор е един от основните проблеми, причиняващи както преки вреди за държавата, така и проблеми, свързани с опазването на околната среда, горите и земеделските земи.

Над 3,8 млн. лв. за проучване и добив на подземни богатства в 3 общини

Правителството предостави две концесии за добив на строителни материали и одобри издаването на две разрешения за проучване на възможнос...

Преките загуби на държавата от тази дейност се изчисляват на милиони левове годишно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com