Зеленчукопроизводители дебнат за некачествена стока от чужбина

8696
Зеленчукопроизводители дебнат за некачествена стока от чужбина
Снимка: БГНЕС

Зеленчукопроизводители в Пиринския край организираха патрули по пазари и тържища, които следят за некачествен зарзават от чужбина. Те са категорични, че трябва да се сложи край на вкарването в страната ни на бракувана стока, която е опасна за здравето на потребителите. Тя се докарва най-вече от Гърция, където производителите бракуват огромни количества от стоката си. Но не я унищожават. А я прибират в хладилни камери, предаде Стандарт нюз.

„В Гърция отиват наши роми, които пълнят бусовете с продукция, която е на ръба да се развали. Вземат я почти на безценица, много често без никакви придружаващи документи. Затова наши патрули обикалят пазарите. При установяване на подобна стока подаваме сигнал в Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград", заяви председателят на Сдружение „Югозапад 2013" Георги Кафтанов.

Забрана грози емблематични български сортове зеленчуци заради нов европейски регламент

Проект за нов европейски регламент застрашава някои от емблематичните български сортове зеленчуци. Ако документът бъде приет без поправ...

Доскоро мобилните групи от представители на земеделското министерство, на Агенция „Митници" и на НАП проверявали само бусовете над 3,5 тона. Братята роми веднага се преориентирали и започнали да пренасят зеленчуците и плодовете с МПС-та под 3,5 тона, за да не попаднат в капана на проверяващите.

„След празничните дни мобилните групи вече спират и малките микробуси. Но правят проверки предимно по борсите и тържищата. А трябва да са най-често на самата граница. Защото стоката се вкарва и се разтоварва в най-близкото до граничната бразда селище. После е трудно да хванеш нарушителите", каза още Кафтанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com