Апартаментгейт: Кметът на "Витоша" е работел в дружеството, от което майка му му купува имоти

51362
Апартаментгейт: Кметът на "Витоша" е работел в дружеството, от което майка му му купува имоти
Снимка: БГНЕС

Нови разкрития по скандалната история с кмета на район "Витоша" - Теодор Петков и семейството му бяха оповестени днес, 8 септември. Гражданските сдружения, които преди няколко дни съобщиха за нередности около съмнителни сделки с имоти на Петков, сега посочват, че той е работел в общинското дружество, от което майка му се е сдобила с евтини имоти.

Припомняме, че сдруженията поискаха оставката на кмета, като предоставиха на медиите 20 нотариални акта, доказващи сделките. Част от имотите майка му купува от общинското дружество "Метрострой" ЕАД, когато то е в ликвидация, дарява ги на кмета, а той ги продава в пъти по-скъпо, откъдето съвсем законно се сдобива с няколкостотин хиляди лева. Също така, в годините след това, всички от семейството, включително и Теодор Петков, се сдобиват с евтини имоти. "До дни ще обявим дата за протест, тъй като настояваме Теодор Петков да освободи поста си - не може да чакаме до изборите", категорични са в заключение гражданите.

Десислава Радева: Пишете ме отговорна и за "Апартаментгейт" и НАП

Съпругата на президента Румен Радев - Десислава се засегна от публикации, в които се твърди, че шефът на НСО Данчо Дяков е подал оставк...

"Оправданието на кмета е, че майка му е купила общинските имоти преди той да заеме кметския пост или заместник-кмет да ни насочи да проверим какво е работил преди това", заяви инженер Васил Николов от инициативния комитет на Владая. При проверката гражданите попадат на биографията на Теодор Петков, публикувана на сайта на СДС. Там е описано, че преди да почне работа в администрацията на район "Витоша", кметът е бил служител именно в общинското дружество "Метрострой" ЕАД и точно от същото дружество майка му купува имоти по-евтино.

Сред тях са е имот от 868 кв. м. РЗП от сграда в София, за който Actualno.com ви разказа преди няколко дни. Той се намира на улица "Обелско шосе". Купен е за 83 400 лева. Данъчната оценка обаче е малко над 137 000 лева, а Жанет Петкова - майката на Теодор Петков - купува имота от "Метрострой" ЕАД. Дружеството е общинско и е в ликвидация, когато става сделката. След това майката и бащата на Петков - Богомил - го предоставят на сина си чрез дарение. Той, от своя страна, продава на доста по-висока цена - 210 000 евро.

Сходна е историята и на друга сделка. При нея Жанет Петкова купува 540 квадрата за 12 000 лева отново от "Метрострой" ЕАД. Процедира се по същата схема - родителите го даряват на сина си, а Теодор Петков продава в крайна сметка за 140 000 лева. Извън тези сделки са цитирани и други - на самия кмет, както и на жена му, която купува 54 квадрата в "Борово" на данъчна оценка - малко над 27 000 лева. Подробности можете да научите в този материал!

Апартаментгейт - като 3.6 рентгена по дозиметъра

Комисията с дълго име и завършваща на КОНПИ прекрати работата си по "Апартаментгейт", оставяйки много въпросителни, които подробно може...

По казуса българският премиер Бойко Борисов беше лаконичен и на въпрос, поставен от Actualno.com относно Петков и искането да подаде оставка, той отговори с едно изречение: "Има прокурори и полиция и който е сгрешил, ще си понесе отговорност".

Пълна имотна справка за Теодор Петков, изготвена от гражданските сдружения (Инициативен комитет Владая, Сдружение "Заедно за Манастирски ливади", Сдружение "Жените на Драгалевци", Гражданска група "Да спасим Княжево", Сдружение "За Бояна", Гражданска инициатива "За Симеоново")

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София