X
 
 

Арх. Борислав Игнатов обещава да е първият кмет, който ще ремонтира сграда-паметник на културата

1856 34
Арх. Борислав Игнатов обещава да е първият кмет, който ще ремонтира сграда-паметник на културата
Снимка: Демократична България
Среща с творци и граждани на тема култура проведе вчера кандидатът за кмет на София от Демократична България арх. Борислав Игнатов.

На срещата присъства и част от екипа, разработил културните политики в програмата му – проф. Александър Кьосев, Александра Стеркова, Мария Ланодова, Васил Гюров. Модератор на срещата беше актьорът и кандидат за общински съветник - Веселин Калановски.

Лидерът на Демократична България Христо Иванов приветства присъстващите с думите: „Много се говори за промяна. Всички са агенти на промяната, дори и тези, които досега са управлявали. Но въпросът е за каква промяна се борим. Ние се борим за културна промяна. Това значи духовност, професионализъм, характер и смелост. Само просветеният човек може да бъде истински смел. Само осъзнатият човек може да има истински характер. От тази промяна има нужда нашата страна. Нашата страна не е случайно явление. Тя винаги се е осланяла на едно нещо - просветата. Това е темелът на България. И ако искаме сега, днес, ние да преосновем нашите институции, нашата демокрация, нашите условия за свобода, пак оттам трябва да започнем. Трябва културна промяна.“

Веселин Калановски напомни: „Ние се борим да направим разделно събиране на боклуците в София и това е прекрасно, но без културата на население, което за съжаление продължава да изхвърля найлонови пликчета през балконите в задния двор, голям ефект от това разделно събиране едва ли ще постигнем. Ние сигурно ще изчистим за 4 години въздуха в София, транспортът ще бъде поправен, но това няма да е най-важното, това което не може да се поправи за една, две, три или четири години, е културата на населението. За съжаление последните десетилетия се работи точно в обратната посока и това е напълно разбираемо. Защото един одухотворен човек се управлява значително по-трудно. Един човек със собствено мнение не може да бъде манипулиран лесно“.

Арх. Борислав Игнатов представи идеите си свързани с архитектура и архитектурно наследство: „Аз ще бъда първият кмет, който ще докаже, че механизмът заложен в Закона за културното наследство - община да направи ремонт на рушаща се сграда паметник на културата, е възможен.“

Според представения механизъм в случаите на недобросъвестен собственик на сграда, архитектурен или исторически паметник, общината има правото да извърши ремонт, да я реставрира и да ипотекира сумата на ремонта срещу собствеността на сградата. Ако собственикът иска да си я откупи, ще заплати ремонта на общината и ще получи една добре реставрирана сграда. Ако просто е зарязал сградата, тя става собственост на общината. Общината може да я обяви на търг или да я ползва за други неща, включително и за културни събития.

Професорът по съвременна културология Александър Кьосев отбеляза: “Трябва да си дадем сметка, че промяната в културните политики е не просто нужна, и не просто градивна, и не просто фундаментална ценност. Тя е спешна. Тя е актуална. Защото ако ние не направим нещо, то ще направи нещо с нас. По тази причина е добре, онези, които поддържат обратните културни норми да издигнат глас. Да говорят на тази тема!“

Александра Стеркова представи най-важните акценти в програмата на Демократична Българя в направление „Култура“:

Реформа на административния апарат, оптимизация и неработещите структури да бъдат затворени, да се обединят, така че да могат да представят комплексна услуга, или да бъдат адаптирани съобразно нуждите на гражданите.

ОП „Гробищни паркове“ и социална помощ за траурни услуги да бъдат извадени от сектор „Култура“.

Да се направи анализ на дейността на читалищата с цел тяхната оптимизация, включително да се окаже необходимото съдействие, за развитие на културната програма в кварталите, извън централната градска част (към момента бюджетът за читалища е близо 6,6 милиона).

Горните действия ще освободят пари в бюджета за култура, за да могат да се финансират културната програма и опазване на културно-историческото наследство.

Профилиране на общинските театри:

-за целогодишно представяне на международно съдържание в областта на изпълнителските изкуства в програмата на един от общинските театри;

-Създаване на сцена за независим театър и копродукции с млади артисти;

- Създаване на първия хореографски център в страната и партньорство с Министерството на културата за развиването на такъв проект, който да открива и подкрепя нови таланти в сферата на танца;

Да бъде обновена Софийска градска галерия и с фокус върху съвременното изкуство.

Създаване на общинска музикална сцена, посветена на активните хора на София, която да представя целогодишно млади и некомерсиални музикални проекти от цял свят.

Лятна културна програма със свободен достъп в парковете на София.

Създаване на артистичен квартал, като подкрепим усилията на независимия сектор.

Подкрепа на усилията на София филм фест да бъде един от най-силните филмови фестивали в региона.

Освобождаване на места за графити изкуство и засилен контролът при непозволено повреждане на фасади с графити.

Да се подобри инфраструктурата и транспортните връзки между различните културни институти. В това число и да се пусне специална линия, която да обслужва пътникопотока. Създаване на културна карта.

Да се увеличи бюджетът на Програма „Културно наследство“, като в нея се включат и принудителните действия на механизма за реставрация и консервация на недвижимо културно наследство частна собственост, съгласно правилата на Закона за културното наследство (чл. 76).

Да се работи с Националния институт за недвижимо културно наследство за идентифициране и даване на статут на сградите – недвижимо културно наследство.

Да се надгради поддържаният от общината Регистър на паметниците в София като се включат и недвижимите паметници на културата.

Да се работи за популяризиране на историята на София, в това число исторически обекти, къщи-музеи и знакови локации.

Да се съблюдава стриктно забраната при ново строителство да не се допуска промяна на архитектурния облик на района.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 17 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Игнатов е подкрепен от Демократична България. Винаги статии за прояви на Демократична България събуждат невероятен яростен тролски отпор. Никоя друга партия не активира троловете така. Това показва, че само ДБ плаши русофило-мутро-олигархо-комунистическото статукво. Всички други са елементи от това статукво.
 • Mario 16 Mario преди 4 месеца Профил на трол?
  Игнатов няма как да стане кмет, нека гледаме реално на ситуацията и всякакви срещи и изказвания са тотални глупости и загуба на време
 • Анонимен 15 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Арх. Игнатов е шанс за София и България.Шанс,който не трябва да пропуснем.Професионалист,свободен дух,готов да се съобразява само с избирателите си.На него не му диктуват партийни креатури и партийни лидери с дребни сметки. Готов е да служи само на гражданите и избирателите си. Бях на две срещи с него и екипите му.За градоустройство и за образование.Хора професионалисти,не употребявани,не похабе н виж още ›› и.Говорят с ентусиазъм за бъдещето.Зам.дир. на елитни гимназии и хора от системата на образованието. Нека обновлението на България започне от София,от тези избори.
 • А бе Я ЪРььь У ЛЕВО! 15.1 А бе Я ЪРььь У ЛЕВО! преди 4 месеца Профил на трол?
  Може ли посредствен архитект никому неизвестен да е добър кмет???Тия дрУгАрЕ от Драгалевската лаборатория нещо се ГАБУРКАТ с нас!!!Альоуууу....ЛОСТОоов...прибери си ГМО мутанта да си поиграе още с вибраторите и като се научи го прати за главен герой в ХХL каналите...!
  : 25 !
 • Анонимен 14 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  От всякъде си личи професионалиста арх. Игнатов. Такъв човек не се притеснява да казва това ДА, това НЕ без всякакъв популизъм. Изобщо кандидатите на ДБ в София са на високо ниво. Дано получат достатъчна подкрепа за да започне отлепяне от дъното. Днес, на 23 10 2019г. е обявен протест пред Съдебната Палата от 18 00 часа от “Правосъдие за всеки” срещу назначаването на гешев за гл. прокурор.
 • ЦИК 14.1 ЦИК преди 4 месеца Профил на трол?
  Гарантирано ще получи 1,5% подкрепа-т.е.един файтон хора!!!
  : 18 !
 • Анонимен 13 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Борислав Игнатов е верния избор! Руския троляк да върви на Путя си Ленина!
 • Октомври 12 Октомври преди 4 месеца Профил на трол?
  Каква хубава реклама на нещо си със стефан вълдобрев. Лизач на власти по принцип както и почти цялата Дегенерирала ненужнна Енетлигнция. Тук прочетох точното наименование на тази Банда соросоиди/ сдсрасти/ Демонична България. Не , че и фандъкова не е Демон или останалите Дегенерати , Предатели и всичко от този род. Но тези плутократи НАЙ ВЕЧЕ.
 • Анонимен 11 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Факта, че руските троляци нямат кого да предложат за кмет на София, означава, че арх. Борислав Игнатов няма конкуренция! Тогава, да го изберем!
 • руска тролячка 11.1 руска тролячка преди 4 месеца Профил на трол?
  Мая Манолова:Тоя ДЖЕНДЪР ще го издухам като бръмбар сламка.
  : 11 !
 • Анонимен 10 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  От дебатите в Референдум стана яснор че единствено архитекта има ясна визия за развитието на София! Останалите говореха като комсомолски секретари - нищоказване с много думи! Явно си знае работата!
 • комсомолски секретар 10.1 комсомолски секретар преди 4 месеца Профил на трол?
  Тоя ДЖЕНДЪР по скоро има ясна визия за броя на ГЕЙ парадите в София отколкото да знае как да се развива София!!!
  : 9 !
 • Путко Мафани 9 Путко Мафани преди 4 месеца Профил на трол?
  Световно неизвестният варналия няма как да стане кмет на София. Да се опита първо във Варна поне...
 • Пешо Битълса 9.1 Пешо Битълса преди 4 месеца Профил на трол?
  .......ааааааа........!!!!!!????!!!!!....даже не знаех ,че е от ВАРНА....../...Морската ни СТОЛИЦА......ПРЕКРАСЕН ГРАД......./........що се ПЪНЕ тва момче не ЗНАМ......!!!!!?????!!!!!!....той даже ТЕОРЕТЕЧНО няма ШАНС../--предвид ФАЙТОНА поклоннициии...../........!!!!......аз лично го ЗАБЕЛЯЗАХ покрай МОМЕТО му........!!!!!?????!!!!!......./...ЖЕНИТЕ .....!!!!....с МИНАЛО са УНИКАЛНИИИ.....Като ЛЕ виж още ›› ДОРАЗБИВАЧ САААА........./........
  : 10 !
 • Тома Неверний 8 Тома Неверний преди 4 месеца Профил на трол?
  Нямам му доверие. Не го знам, с нищо не е показал досега, че може нещо, че може да му се има доверие!!!
 • Този е от 8.1 Този е от "умните","красивите" и КРЕСЛИВИТЕ жълтопаветници играещ си с розови ВИБРАТОРИ преди 4 месеца Профил на трол?
  Само това стига за да се види колко не е в час завалията.......
  : 10 !
 • пуритан 8.2 пуритан преди 4 месеца Профил на трол?
  Ако бъдещето на децата ни е застрашена от ДЖЕНДЪРИЗМА и сексуалната свободия като на тоя жената .... Заеби ! Тоя "приятелката"си не може да озапти,камо ли София да управлява ! Баси !Не щем всеки месец ГЕЙ паради в София!БЕЗ МЕН!!!!
  : 8 !
 • Рънърса от СЦЗ 8.3 Рънърса от СЦЗ преди 4 месеца Профил на трол?
  В крайна сметка, това, че въобще има жена до себе си е нещо положително и силно го отличава от основната маса в ДеБъ. Я си представи, че бяха предложили отново Тафров или някой от Спаси София (по-известни в интернет като "Смучи София").
  : 8 !
Нагоре