Атакуват рекорда за скоростно изкачване на Черни връх в неделя

9707
Атакуват рекорда за скоростно изкачване на Черни връх в неделя
Снимка: iStock/Guliver

Част от най-добрите планински бегачи ще атакуват тази неделя рекорда за скоростно изкачване на Витоша, съобщава БГНЕС.

Те ще се опитат да преминат разстоянието от центъра на София до Черни връх за по-малко от 1.36:45 ч. Това ще стане по време на големия спортен празник, организиран за шеста поредна година от Фондация „София – европейска столица на спорта“, Български туристически съюз, Природен рак „Витоша“ и Сдружение „Маратон“. Няколко емблематични събития ще съберат много приятели на планината тази неделя на витошкия първенец.

Точно в 9:00 ч. преди Моста на влюбените ще бъде даден старт на традиционното планинско бягане „Витоша Рън – от НДК до Черни връх". По същото време ще потеглят 3 туристически похода към Черни връх:

първи лъч: хижа Алеко – Черни връх

втори лъч: Златни мостове – хижа Кумата – Черни връх

трети лъч: Владая – хижа Кумата – Черни връх

Всъщност тържествата по отбелязването на 125-ата годишнина на туристическото движение в България и 170 години от рождението на Иван Вазов започват още в петък, 28 август в 17:00 часа с поднасяне цветя на морената пред Народния театър „Иван Вазов”, откъдето през 1895 г. Алеко Константинов е повел 300 души към Черни връх и на бул. Витоша пред НДК. На другия ден, в събота, 29 август от 19.00 часа е предвидена Алекова вечер на хижа „Алеко” с туристи ветерани.

Кулминацията ще бъде в неделя на върха, където ще се състои Национален туристически събор. В него ще участват представители на туристическите дружества, членове на БТС от цялата страна, както и държавни институции, за които развитието на туризма е приоритет.

Програмата на върха за тази неделя е следната:

10:30 ч. Финал на планинското бягане НДК - Черни връх

11:00 ч. Откриване щанд на Столична библиотека

11:45 ч. Поднасяне цветя пред барелефа на Алеко Константинов на морената на Черни връх от участниците в туристическия събор

12:00 ч. Тържествено откриване на празника и приветствия от гости

12:30 ч. Награждаване на призьорите в състезателното изкачване на Витоша

13:00 ч. Музикална програма с много настроение, песни и награди

След 14:00 часа – Празничен концерт на хор „Планинарска песен – Филип Аврамов” и мъжка вокална група „Вежен“ от Тетевен на хижа „Планинарска песен“

Счупиха с близо час рекорда на 200 км двойна обиколка на Витоша

С невероятен рекорд завърши поредното издание на Обиколката на Витоша, която отново е част от инициатива „София – европейск...

В унисон с отбелязването на празника, Сдружение "Маратон" организира за 14-а поредна година най-масовата надпревара по планинско бягане от веригата FIVE MOUNTAINS – състезателното изкачване „Витоша Рън“ от центъра на град София до Черни връх (2290 м). За надпреварата по 18-километровия маршрут от НДК до Черни връх със 1734 м сумарна положителна денивелация до този момент са се записали близо 250 участници.

Настоящият скоростен рекорд за изкачване на Витоша при мъжете от 1 ч., 36 мин. и 45 сек. бе поставен през 2011 г. от Шабан Мустафа, а рекордът при жените от 1 ч., 54 мин. и 30 сек. е регистриран от Милка Михайлова също през 2011 г.

Сред участниците това лято ще бъде шампионът от тазгодишната Обиколка на Витоша Ивайло Атанасов, останал преди месец само на 6 минути от рекорда по 100-километровото трасе. 32-годишният учител по философия ще се опита да стане първият с победи в една година и в изкачването на планината, и в обиколката на планината. Сред най-големите му опоненти ще бъде двукратният шампион във „Витоша Рън“ Бойко Златанов, който остава завинаги в историята като триумфирал в първото издание преди 14 години и не пропуснал нито един старт оттогава до днес.

И при жените ще имаме по трасето шампион от тазгодишната Обиколка на Витоша. Христина Козарева триумфира по 100-километровия маршрут около планината преди месец, но с велосипед. Сега състезателката на „Велораптор“ ще гони втора титла за сезона чрез опита си да бъде най-бърза в беговото изкачване на Витоша и да подобри рекорда на Милка Михайлова.

За втора поредна година най-бързите ще могат да се следят онлайн чрез GPS-система по пътя им към върха, която ще се активира в сайта http://marathon.bg/vitosharun2020/. Там са публикувани карта на трасето, начините и сроковете за заявките, които могат да се направят и непосредствено преди старта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София