Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борис Бонев: Шефът на "Топлофикация" давал на жена си обществени поръчки за милиони

06 юни 2024, 12:42 часа • 3233 прочитания

Общинският съветник от "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София" Борис Бонев обвини директора на "Топлофикация - София" Александър Александров в злоупотреба с обществени поръчки.

Александров беше назначен по времето на бившия столичен кмет Йорданка Фандъкова.

Поискана оставка

На пресконференция Бонев каза, че шефът на столичното парно и жената, с която живее на семейни начала, имали "изключително доходоносен семеен бизнес". Той настоя за незабавна оставка на Александър Александров.

"Днес разкрихме сериозна схема, при която Александров възлага провеждането на обществени поръчки за милиони, след което спечелилите фирми ги превъзлагат на фирми, собственост на Светлана Пашалийска - жената, с която Александров живее на семейни начала", заяви Бонев от "Спаси София".

Още: "Безплатен паркинг за привилегировани": ПП-ДБ-СС обвини Фандъкова, ГЕРБ видя предизборна димка

Снимка: БГНЕС

Конкретни примери

С решение от 13.10.2020 г. директорът на "Топлофикация" определя за победител в обществена поръчка за 5 млн. лева фирмата „Монтажи ДЛВ“. Дейността е по изпълнение на строително-монтажни работи на люлинска топломагистрала в район Връбница. След това, с договор между фирмата, спечелила обществената поръчка, и фирма „СП Кънстракшън“ дейностите се превъзлагат на втората. Справка в Търговския регистър показва, че именно тази фирма е собственост на жената на Александров, казват от "Спаси София" и прилагат снимки.

По време на пресконференцията Бонев представи и допълнителни възлагателни договори, сключени с фирми на Светлана Пашалийска, с които са се извършвали реконструкция на топлопровод, превоз на материали, доставка на консумативи, ремонт на котли и др. "Всички тези данни ще бъдат изпратени със сигнали до Прокуратурата, АДФИ, Комисията за противодействие на корупцията и НАП с искане за данъчна ревизия", казаха от "Спаси София".

Междувременно ГЕРБ отправиха подобни обвинения - към районния кмет на "Слатина" Георги Илиев: ГЕРБ замеси и съпругата на районен кмет в София в далавери с обществени поръчки.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес