X
 
 

Децата от крайните квартали на София са с по-добра двигателна активност

1463 0
photo of Децата от крайните квартали на София са с по-добра двигателна активност
Снимка: община Видин
Над 1250 деца в 24 ясли в столицата са прегледани безплатно от декември 2018 до средата на юли 2019 година. Това заяви д-р Асен Меджидиев - председател на Софийската лекарска колегия, по повод резултатите от съвместната инициатива за профилактични прегледи на деца от самостоятелните детски ясли.

"Трудът на лекарите не е заплатен. Това е първи път с такива профилирани високоспециализирани прегледи”, обясни още д-р Меджидиев.

ДБ: ГЕРБ няма шанс да спечели в София на първи тур, алтернативата сме ние

Този път на местните избори в София ще има балотаж и ГЕРБ няма никакъв шанс да спечели на първи тур, независимо какви внушения се правя...

"Лекарите обръщат внимание на децата за конкретни заболявания. Имаме информирано съгласие от родителите. На всяко дете е направен амбулаторен лист, където е описано състоянието на детето", допълни още д-р Асен Меджидиев.

Той допълни, че специалистите са впечатлени от доброто състояние на децата. Не е открита някаква патология в процентно отношение.

При 15% от децата са установени бактериални и вирусни конюнктивити 15%, кривогледство имат под 1% от изследваните деца. Само при 18 деца е установена уголемена трета сливица. С аномалии в развитието на ръката и глезена са установени 16 деца. Само три деца от изследваните имат нужда от ортопедични обувки. По-голям процент деца имат пъпна херния - около 50%, а ингвинална херния около 2%. При 3% от децата са установени шумове в сърцето, а под 1% са с аритмия. Близо всяко пето дете е имало признаци на по-суха и чувствителна кожа до атопична кожа. Педиатрите, извършили изследванията оценяват общото състояние на децата, като добро. 

Интересно е наблюдението, че в яслите в по-крайните райони на столицата повечето от децата вече не ползват еднократни пелени, докато тези от по-централните все още имали нужда от тях. Същото така малчуганите от по-периферните квартали са с по-добра двигателна активност от връстниците си от централните райони на столицата.

В кв. "Горна баня" се налага спиране на водоподаването

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 22 юли 2019 г. (понеделник), съобщиха о...

Децата на София са с много по-ниска заболеваемост отколкото в другите градове на страната е заключението на специалистите, макар да не беше обявено за подобно изследване в яслите в останалите градове на страната. Освен това съвсем логично детските ясли се посещават от здрави деца.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
8 признака, че мъжът отдавна НЕ е правил секс

Харесвате си готиния колега от съседния отдел. Той е симпатичен, млад и със сигурност финансово по-добре от вас. Въпреки това, има някои слухове,...