“Демократична България” поиска проверка на депата за отпадъци във “Враждебна” и Долни Богров

2020
“Демократична България” поиска проверка на депата за отпадъци във “Враждебна” и Долни Богров
Снимка: Симеон Ставрев

Общинските съветници в София отхвърлиха предложението на Симеон Ставрев от “Демократична България” за геодезическо заснемане на депата за отпадъци в кв. “Враждебна” и с. Долни Богров.

Според него при извършени проверки на депото при кв. „Враждебна“ са установени нарушения на общинското дружество “Софинвест” ЕООД, за което са му направени задължителни предписания. Симеон Ставрев поиска с доклад да бъде направен и анализ на водата на територията на бившата кариера “Пет могили”.

Враждебна и Челопечене отново на протест заради депото за отпадъци

Живеещите в столичните квартали Враждебна и Челопечене блокираха пътя към депото за отпадъци до столичния квартал. Протестиращите насто...

При проверка на РИОСВ-София във Враждебна е установено, че в зоната за рекултивация ce извършват обратни насипи с инертни отпадъци (бетон, тухли и керамика), земни маси, както и едрогабаритни отпадъци, излезли от употреба гуми, рециклируеми (пластмаса, хартия и картон и и найлон) и биоразградими отпадъци, мотивира се съветникът от “Демократична България”. Повечето от тези боклуци не попадат в обхвата на дефиницията за „инертни отпадъци".

“От установената фактическа обстановка е видно, че „Софинвест" ЕООД извършва операция R10 c отпадъци, които не са разрешени в разрешителното на дружеството”, коментира Ставрев.

Още през 2020 г. проверка, назначена от бившия министър на екологията Емил Димитров - Ревизоро, „Софинвест“ ЕООД уведомява кмета на София, че капацитетът на площадката предвижда да бъде изчерпан до края на 2021 г.

“Вярваме и на констатациите на РИОСВ-София, и на МОСВ, които само потвърждават фактите. А именно - че общинското дружество “Софинвест” нееднократно е нарушавало разпоредбите и е допускало влагането на отпадъци, различни от описаните в плана за рекултивация, на площадката за земни маси и строителни отпадъци “Враждебна”, коментира Ставрев.

“Демократична България” подкрепя затварянето на депата за отпадъци във „Враждебна“ и “Долни Богров”

Общински съветници от “Демократична България” в София и кметът на район “Слатина” Георги Илиев подкрепиха искан...

“Материалите като пластмаси, стиропор, ПДЧ плоскости съдържащи формалдехидни и карбамидни лепила, опаковки от строителна химия, автомобилни гуми, балирани отпадъци и много други, които са документирани с видео клипове и снимки, имат време за разлагане от десетки и стотици години и тепърва ще генерират замърсяване на почвите и подпочвените води”, добави той.

Симеон Ставрев коментира още, че позицията на “Софинвест” е, че площадката не е със статут на депо и затова няма изискване за наличие на предпазваща мембрана. “Всичко щеше да е наред, ако обаче “Софинвест” спазваха плана за рекултивация и влагаха в нея само земни маси и инертни строителни отпадъци, а не всевъзможни трудно разградими боклуци”, каза той.

Нивото на подпочвените води в района е много високо, поради минаващата в непосредствена близост река Искър. Водните обекти, които са се образували от дейността на кариерата “Пет могили” вече около 40 години са дом на много животински видове. Дълбочината им достига 30 метра, а размерът на най-голямата водна площ е около 600 дка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София