Дните на японската култура у нас започват от столичния район "Изгрев"

2341
Дните на японската култура у нас започват от столичния район "Изгрев"
Снимка: Район Изгрев

34-ото издание на Дните на японската култура в България стартира с участието на столичния район "Изгрев".

На 9 септември (събота) от 10 ч. 105. СУ „Атанас Далчев“ ще бъде домакин на кулинарна демонстрация, в която ще се включат ученици от района. Те ще партнират на специалния посланик на добра воля на японската кулинарна култура в България и по света - шеф Петър Михалчев, както и на шеф Нозоми Фурутани, официален готвач в резиденцията на посланика на Япония.

"Нашите ученици ще се включат в приготвянето на традиционна японска кутия за обяд обенто. Културата на обенто, или обяд в кутия, е изключително популярна в Япония. На всяка по-голяма гара в Страната на изгряващото слънце има магазинче или лавка, където се продава обенто – кутии за обяд, които включват разнообразни продукти, винаги подчинени на правилото да предложат на едно място вкусна и питателна храна. Почти всички ученици от среден и горен курс в японските училища си носят за обяд обенто, като често има скрита надпревара чия кутия е най-красива и естетически аранжирана", посочват от училището.

Японско-българското събитие се организира благодарение на кмета на район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев с посланика на Япония Н.Пр. Хироши Нарахира, които подеха инициативата за проекта.

„За пръв път ще бъдем партньори на уникалното събитие – Дни на японската култура в България. За нас е чест, че то стартира точно от район „Изгрев“, който през последните четири години доказа, че отново е центърът на дипломацията в София. Вярвам, че традиционната добронамереност и приятелство между българския и японския народ вече прераства и в ползотворно сътрудничество на общинско ниво тук, в район “Изгрев”", заяви кметът на района д-р Делян Георгиев.

Той припомни, че общината и дипломатите в „Изгрев“, където има 13 посолства, са реализирали редица съвместни инициативи. Според него така жителите на „Изгрев“ са се докоснали по-задълбочено до далечни култури и традиции, а различията са "богатство, което нараства, когато е споделено".

„Благодаря на посланика на Страната на изгряващото слънце Н.Пр. Хироши Нарахира, който е деен и изпълнен с много идеи човек“, каза още Георгиев.

Дните на японската култура у нас се организират от посолството на Япония в България ежегодно и без прекъсване от 1990 г. насам. Инициативата включва поредица от активности и в рамките на няколко месеца всяка есен представя многообразието на традиционна и съвременна Япония. Събитието е добре познато в България и се радва на изключителен интерес от страна на аудиторията, както и на подкрепата на българските институции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com