Доклад показа: "Манастирски ливади-изток" прилича на квартал-спалня

31276
Доклад показа: "Манастирски ливади-изток" прилича на квартал-спалня

В един от кварталите в София, където имотите се котират най-високо, но и където оплакванията от инфраструктурата нямат край, има наполовина по-малко тротоари, отколкото улици. Това показва анализ на общинското предприятие "Софпроект", направен съвместно със Съюза на урбанистите.

Става въпрос за "Манастирски ливади-изток". Оказва се, че при официално направена 27 километра улична мрежа, тротоарите са само 13 километра, пише в. "24 часа". Планираното озеленяване пък е 7%, а такова по кварталните улици почти липсва, тъй като при норма за 2,5 м ширина на тротоарите те са 1,5 м.

Съкварталците на Фандъкова излизат на протест

Жителите на ж.к. "Манастирски ливади-изток", където живее и столичният кмет Йорданка Фандъкова, излизат на протест тази неделя, 22 окто...

В квартала е застроена по-малко от половината територия, предвидена за това - 40%, като говорим само за жилищното строителство, но вече е достигнат общият брой жилища, предвиден в устройствения план от 2001 година. Така предвидената тогава обслужваща инфраструктура за квартала днес е достатъчна само за вече построените жилища. По-късно през 2009 година общият устройствен план на София увеличава параметрите на застрояване там и предвижда почти двойно повече обитатели. Според анализа дисбалансът между предвидената през 2001 година обслужваща инфраструктура и позволения брой жилища в план от 2009 "създава предпоставка за създаване на градска среда с лоши показатели на обитаване".

Около 14% от имотите в квартала са отредени за улици, сочи кадастралната карта. Дължината на всички улици в квартала е 20 км. 5 км от тях обаче са черни пътища. Иначе дължината на все още неизградените, но предвидени да бъдат направени, улици е 15 км с площ над 200 000 кв. м. 140 000 кв. м от тях обаче попадат в частни имоти, 170 кв. м - в държавни, и 60 000 кв. м - в общински.

Лошо е и транспортното обслужване на квартала. Всъщност линии на градския транспорт достигат само до периферията му. Вероятно по тази причина "Манастирски ливади-изток" е един от първите квартали, които според плановете на общината трябва да се сдобият с довеждащ транспорт. Освен това кварталът има транспортни връзки само с центъра на града, но не и с кварталите на изток и запад.

В "Манастирски ливади-изток" липсва и образователна инфраструктура, с изключение на частни детски градини. В същото време около 70% от жителите му са млади и активни хора на възраст до 40 г., а 17% от обитателите са деца. От 2018 г. общината води преговори с църквата за предоставяне на имот, върху който да се построят детска градина и училище.

Тесни и разбити тротоари в София - до кога?

Тротоарите в София са тесни и разбити. Картината се допълва и от „иновацията” на Столичната община някои от тях да ги споде...

В квартала е изградена и едва 14% от предвидената канализационна мрежа.

Всичко това е накарало авторите на доклада да препоръчат промени на устройствения план на квартала, за да не бъде "квартал-спалня".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София