ЕК дава 94 млн. евро за централа за енергия от отпадъци в България

1745
ЕК дава 94 млн. евро за централа за енергия от отпадъци в България
Снимка: iStock

Европейската комисия одобри близо 94 милиона евро за високоефективна централа за комбинирано производство на енергия от отпадъци в България, съобщиха от ЕК, цитирани от "24 часа".

Съгласно правилата на ЕС за държавната помощ Европейската комисия одобри български планове за подпомагане на изграждането и експлоатацията на високоефективна централа за комбинирано производство на електроенергия и топлинна енергия, използваща гориво, получено от негодни за рециклиране битови отпадъци, като отговарящи на правилата на ЕС за държавната помощ.

ЕК не е спирала парите за завода за отпадъци в София

Европейската комисия отрече твърденията на БСП, че е спряла проекта за изграждането на завода за преработка на отпадъци в София. ...

Подкрепата ще се състои от две отделни мерки:пряка безвъзмездна помощ в размер на приблизително 90,8 милиона евро (около 177,6 милиона лева), финансирана от структурните фондове на ЕС, управлявани от България; заем, отпуснат от Столична община на „Топлофикация“ ЕАД с преференциална лихва, възлизащ на приблизително 3 милиона евро (около 5,8 милиона лева).

На 8 октомври 2019 г. България уведоми Комисията за своите планове за подпомагане на изграждането и експлоатацията на високоефективна централа за комбинирано производство на топлинна енергия и електроенергия в София.

Централата ще произвежда топлинна енергия и електричество с мощност приблизително 55 MW за топлинната енергия и 19 MW за електроенергията. За гориво ще бъдат използвани около 180 000 тона негодни за рециклиране битови отпадъци годишно.

Инсталацията, която ще бъде изградена от „Топлофикация“ ЕАД, ще бъде свързана с топлофикационната мрежа на София. Очаква се изграждането да приключи до края на 2023 г.

Решили ли са държавата и Фандъкова, че ще има завод за горене на боклук преди екооценката?

За да няма никакви съмнения, че Столична община и МОСВ са твърдо решени да изградят столичния инсинератор, ОП "Околна среда", съответно...

Изграждането и експлоатацията на високоефективната централа за комбинирано производство на енергия в София е третият етап отдългогодишния проект в областта на околната среда, финансиран от структурните фондове на ЕС (ЕСИФ/ЕФРР) за подобряване на третирането на отпадъците в Софийска област, България.

Actualno.com припомня, че след скандал и решение на Столичния общински съвет (СОС) от 17 май, 2018 година, Столична община изпълнява проект „Интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци“ по Оперативна програма "Околна среда". Той е разделен на три фази, от които изпълнени са двете. Изградена е инсталация за биологично третиране на площадка „Хан Богров“; депо за неопасни отпадъци „Садината“; завод за механично-биологично третиране на отпадъци „Садината“ с производство на RDF на обща площ 106 204 m2, капацитет – 410 000 тона/годишно отпадъци (което съответства на средно дневно количество от 1 320 т/ден, с максимален приток на отпадъци – 1500 т/дневно); преработка на отпадъците чрез Herhof-технология, чрез която се получава до 180 000 тона/годишно RDF - отпадък.

Още за проекта можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София