Ето как ще изглеждат новите метростанции (СНИМКИ)

30762
Ето как ще изглеждат новите метростанции (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Първият етап от третия лъч на метрото вече е изграден на 90%, информира в официалния си фейсбук профил кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Той обхваща участък от 8 км от новата Линия 3 - от бул. "Владимир Вазов" през Орлов мост - Попа - НДК - бул. "България" до "Красно село" и "Горна баня".

Най-напреднали в строителството са станциите „България” ( 95% ), “Медицински университет” ( 90% ), „Театрална”( 90% ) и „Красно село”( 87% ). Изпълнението на останалите 4 станции е: „Патриарх Евтимий” (81% ), "НДК" ( 80% ), "Орлов мост" ( 84% ). Станция „Хаджи Димитър” е с изпълнение 71%, тъй като изграждането й започна по-късно спрямо останалите седем. Осемте станции ще влязат в експлоатация до края на годината.

20 чисто нови метровлакове вече чакат в готовото депо „Земляне” на ул. „Житница” завършването на третата линия. По нея ще се движат 14 влака, 4 ще са в профилактика и ремонт, а 2 в резерв. По предложение на кмета Йорданка Фандъкова бяха поръчани на производителя “Сименс” още 10, които ще се доставят през следващите 3 години и са свързани със следващото разширение на Линия 3 – Етап 3 и 4.

На 100% е завършен и тунелът, който изгради тунелопробивната машина „Витоша”. Тя започна работа от стартовата шахта в дело „Земляне” през февруари 2017 г. и точно за 2 години прокопа 6 км тунел под центъра на столицата. На 27 февруари приключи работата й при станция „Театрална” и започна поетапното й изваждане на повърхността. В единствения участък, където не работеше ТПМ – между станциите „Хаджи Димитър” и „Театрална”, вече има изграден тунел от 650 метра по Нов австрийски тунелен метод.

Това лято ще приключат довършителните работи по метростанциите. В края на април започнаха изпитанията с новите влакове „Сименс” по готовото за целта трасе от 2,5 км от депо „Земляне” до станция „България”. Над 75 машинисти ще карат немските влакове по третия метродиаметър. В момента те минават на групи специално обучение в депо "Земляне". За отриването през есента на първите 5 станции - от "Красно село" до "Патриарх Евтимий" ще бъдат подготвени 43. Още 33 ще получат сертификат за управление на влаковете до края на годината, когато ще трябва да заработят и другите 3 станции от централният участък - "Орлов мост", "Театрална" и "Хаджи Димитър".

Монтажните работи по оборудването и системите за управление на линията са изпълнени над 76%.Вторият етап на проекта е с изпълнение на дейностите от 62%. Той стартира през лятото на 2017 г. и предвижда изграждането на трасе от 4 км през кв. „Овча купел” до околовръстното шосе при кв. „Горна баня”. Там ще бъде построена и малка ж.п. гара за пътуващите с влака по по линията София-Перник., за да може и те да ползват метрото.

Вече има изграден по открит способ 1 160 м тунел. Най-напреднала в строителството си е станция „Овча купел 2” (74% ), следвана от “Мизия” (71% ), „Горна баня” (61%) и Овча купел (55%). Участъкът ще е готов за експлоатация до средата на следващата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София