Фандъкова: Надявам се, че още това лято ще имаме обществени велосипеди

680
Фандъкова: Надявам се, че още това лято ще имаме обществени велосипеди
Снимка: Thinkstock

Искрено се надявам това лято да се радваме на обществени велосипеди в столицата.

Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

Велосипедисти искат законови промени заради черна статистика

Велосипедисти настояват за промени в закона, с които да се въведе изискване за минимално отстояние от 1,5 метра при изпреварване. Споре...

„Тази процедура беше много обжалвана, дълго време в съдебни дела. Дори вече хората забравиха, че имаме такава приключена процедура и очакваме час по-скоро София да се сдобие със система на градски колела. Продължаваме да изграждаме велоалеи, за да можем да осигурим по-безопасно пътуване на велосипедистите. Често пъти спорим с шофьорите. Така или иначе посоката, в която ние вървим е ясна – обявили сме, че София трябва да бъде все по-достъпна за пешеходците и велосипедистите наравно с възможности за повече обходни маршрути, така че да освобождаваме централни части от автомобили“, коментира Фандъкова.

По думите ѝ на теория всички са „за“, но когато опре до неудобството за конкретните шофьори, тогава вече се започва да се разсъждава, че трябва да се направи, но може би не точно тук и не сега.

„И по отношение на велосипедите ще продължим с тази политика. Информацията ни е, че последното дело е минало и сега очакваме решението на съда. За мен няма значение кой ще изпълнява тази услуга, важното е да приключи всичко. Да се надяваме, че още това лято ще може да започне изграждането и да имаме вече градски велосипеди в София“, каза още Йорданка Фандъкова.

Столичната община от години има политика за максимални възможности на хората да използват безплатен WiFi, заяви още Фандъкова, предаде Фокус.

В София се провежда велошествие с мото "Аз карам велосипед. Последвай ме"

От храм-паметника "Свети Александър Невски" ще потегли велошествие с мото "Аз карам велосипед. Последвай ме", което ще стигне до Южния ...

„На всички 35 метростанции има безплатен интернет, както и над 270 автобуса от градския транспорт. Това се приема изключително добре и е възможност София да покаже, че е един дигитален град с много млади хора, които имат потребност от това. В много паркове и градинки вече имаме безплатен WiFi, но желаем да се възползваме от всяка една възможност. Идеята е на българския еврокомисар Мария Габриел, която създава тази възможност за всички общини в Европа, за получаване на ваучери за изграждане на такава зона, където градът прецени“, коментира Фандъкова и уточни, че това е едно състезание, което предстои.

„Подготвяме се за него. Става дума за 1000 ваучера, за които ще могат да кандидатстват всички общини на територията на ЕС. Стойността на един ваучер е 15 000 евро. Предстои да бъде отворена платформата за кандидатстване и тъй като общо взето принципът е „първият по време, първи по право“, стига да се попълни добре формата, направих екип, който да работи по тази тема и да бъдем напълно готови в първата минута да подадем нашите документи“, допълни тя и подчерта, че затова и днес Столичният общински съвет е гласувал, защото такъв е редът.

„Трябва да имаме одобрението на Съвета за кандидатстване за такива проекти. Благодарна съм, че всички единодушно подкрепиха възможността Столична община да кандидатства. Събрали сме предложения от районни кметове от всички структури за място, за което кандидатстваме. Водещ критерии ще бъде брой на хората, които ще получат достъп до безплатен WiFi“, заяви кметът на София. По думите ѝ това ще бъдат паркове, пазари, площади, както и градския транспорт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София