Фандъкова: Няма да позволим лесно да се строи на мястото на културни паметници

1572
Фандъкова: Няма да позволим лесно да се строи на мястото на културни паметници
Снимка: БГНЕС

Вероятно се разчита на подобни неща, но най-сигурната защита е в Подробния устройствен план (ПУП). Така столичната кметица Йорданка Фандъкова коментира темата с Царските конюшни. Тя увери, че там може да има само надсторяване и повтори, че оценката на имота е за 18 млн. лева, но в съда има искане за втора оценка.

Гарантирам, че няма да позволим да се случи строеж на мястото на Царските конюшни – дори статутът ѝ да падне в съда, регионалният министър може да даде нов, продължи Фандъкова, която уточни, че това било "истинска битка" и Царските конюшни не били единственият случай. Три пъти съм глобявала собственика на Захарна фабрика по 100 000, също толкова за къщата на Яворов, за тази на Фингов – затова максималната глоба по Закона за устройство и застрояване на Столична община за юридическо лице вече е 200 000 лева, за физическо – 50 000 лева, каза кметицата, която уточни пред Нова телевизия, че всяка глоба се обжалва в съда.

"Спаси София": Фандъкова унищожава трамваите на София

Неправителствената организация "Спаси София" публикува на Facebook страницата си снимки от започналия вчера демонтаж на трамвайното тра...

Няма да позволим това да се случва лесно, бяха думите на Фандъкова по отношение на опитите за застрояване на имоти със сгради културна ценност. Кметицата счита, че купуването на стари сгради, с културно-историческа ценност, се прави само и единствено заради имота, който в общия случай е много апетитен.

Фандъкова даде като добър пример за сгради-паметници на културата район "Възраждане". Пет такива сгради вече били реставрирани, три се реставрирали, а за още 16 течала процедура.

На въпрос относно трамвайната инфраструктура, Фандъкова обяви, че не било вярно, че при нейното управление били затворени 10 км такава инфраструктура, както твърди "Спаси София". Тя посочи, че наистина поела ангажимент да запази трамвай номер 6, но било много важно да се реши казусът с маршрута по бул. "Скобелев", където се вдига шум под прозорците на хората, и били предложени няколко проекта, като спечелил този, в който се пуска тролей там, където вървеше шестицата - между "Хемус" и басейна "Спартак".

Кметицата на София предупреди и за фалшив профил с нейното име във Facebook, от който се събирали пари. Профилът е с име на латиница – Yordanka Fandakova, но няма т.нар. синя чавка (V), с която социалната мрежа удостоверява автентичност на даден профил. Заради случая е изпратен сигнал до ГДБОП.

Обещание: МВР ще плати за покрива на горялата сграда от Царските конюшни

Вторият етаж от изгорялата сграда на "Царските конюшни" се стопанисвана от МВР. Затова покривът ще бъде възстановен от нас. Това заяви ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София