Главният архитект на София: Има редица спънки пред строежа на небостъргач в кв. "Стрелбище"

7866
Главният архитект на София: Има редица спънки пред строежа на небостъргач в кв. "Стрелбище"

"Има подземна инфраструктура в имота, има електрическо захранване, има редица неща, които възпрепятстват каквото и да е строителство там". Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков на въпрос на Actualno.com трябва ли да има строеж на 43-етажна сграда в квартал "Стрелбище", каквото инвестиционно намерение има строителната компания НИКМИ АД.

Според архитекта там (в кв. "Стрелбище" - бел. ред.) трябва да се запази планът от 2009 година и мястото да си остане част от системата на локалните паркове и градини т.е. зелена зона. "Въпрос е на разбиране със собствениците", каза още главният архитект. До момента няма заявена воля за разговори от собствениците на имота (НИКМИ), уточни още арх. Здравко Здравков, след пресконференцията във връзка със старта на подготовката за работата по актуализацията на Общия устройствен план на София чрез инициативата Визия за Софи​я.

"Стрелбище" се готви да помогне на главния архитект да си плаща наложена от съда глоба заради небостъргач

Протестите срещу застрояването в София и особено срещу последния писък на строителната мода – проекти за небостъргачи, вече са об...

"Високите подпочвени води са въпрос на технология", отговори главният архитект на друг наш въпрос - дали общината ще спира строежа на големи сгради (небостъргачи) в райони с високи подпочвени води при намиращи се близо до строежа вече изградени сгради, с основи, които не е ясно дали ще издържат на преместването на подпочвената вода към далеч по-големите нови основи на бъдещ небостъргач, какъвто е случаят с квартал "Стрелбище".

Нещата могат да се решат конструктивно и с мерки по прилагането на изкопа. Не е толкова сериозен проблемът с подпочвените води, колкото е сериозен проблемът с общия силует на града, коментира още Здравков.

По отношение на бъдещото инвестиционно намерение на строителната компания НИКМИ АД за вдигането на 43-етажна сграда, арх. Здравков отбеляза, че през района на квартала минава сериозен колектор, който се ползва от "Софийска вода", а от тях становище все още няма. По думите на архитекта има редица пропуски в документацията. "Най-големият пропуск е изискването на чл. 19 от Закона за устройството и застрояването на Столична община, ал. 4 към 2007 г., който е действал и е задължавал собствениците да съгласуват предложенията си с Дирекция "Зелени системи". По едно вътрешно правило, въведено от Общински съвет, при повече от 12 дървета се съгласува с комисията по екология с председател г-жа Лорита Радева", каза Здравков. Той уточни, че такова становище към 2007 г. не е имало.

"След като съдът ме задължава да изпълня едно решение от 2007 г., да бъдат така добри инвеститорите и да си спазят законодателството", посъветва НИКМИ задочно главният архитект. Той уточни, че инвеститорът ще трябва да направи заснемане на растителността, да се установи дали там изобщо може да се застроява, "защото всички може да минете на място и да видите колко много дървета се засягат от евенуален бъдещ строеж", поясни още Здравков.

Главният архитект на София: Дотук има само едно разрешение за строеж на небостъргач

Въпреки че съм глобен, хората не могат да бъдат излъгани. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков в коментар относно ска...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София