Голяма част от жителите на София искат столицата да се развива като зелен град

1688
Голяма част от жителите на София искат столицата да се развива като зелен град
Снимка: iStock/Guliver

Как ще изглежда София на бъдещето, какви са основните приоритети, по които се работи, и как гражданите си представят развитието на столицата, разговаряме със Силвия Христова, председател на Постоянната комисия по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика на Столичния общински съвет (СОС).


Какво представлява и какво цели стратегията "Визията за София"?

През септември 2016 г. с моите колеги от групата на ГЕРБ предложихме на Столичния общински съвет идеята за изработването на дългосрочна визия на София, визия, която не е само градустройствена, а обхваща всички аспекти на развитие на града.

Смятам, че представихме идеята си убедително и спечелихме подкрепата на всички в градския парламент. Консенсусът е много важен за устойчивостта на един документ във времето. Целта на Визията за София е да отговори на въпросите: накъде искаме да се движим, как ще го направим, по какво ще разберем, че следваме тази посока. От една страна, Визията трябва да обобщи и надгради действащите стратегически документи за развитие на града, но също така да стане и основа за развитието на нови стратегии.

Тя трябва да бъде обединяваща платформа за взаимодействие на широк кръг от участници в процеса по изграждането на бъдещето на столичния град. Това трябва да бъде документът най-високо в йерархията на стратегическото планиране и процесът по изработването й трябва да бъде използван като примерен за последващи процеси по стратегическо планиране, включително за процеса по промяна на Общия устройствен план.

Как гражданите могат да участват в промяната на столицата?

Безплатен компост срещу платена такса смет в София

Открихме вече кампанията по безплатно предоставяне на компост срещу бележка за платена такса смет. Това каза кметът на Столична община ...

Като изразят своето мнение, идеите си, желанията си за развитието на града, проблемите си и участват активно в намирането на решения. Достигането и включването на възможно най-широк кръг от хора е основен принцип, залегнал в методиката за изработването на Визията за София, която СОС прие през месец февруари тази година.

Участници в процеса трябва да бъдат не само гражданите, живеещи в София, но и потенциално свързаните с града лица - експерти, имащи отношение към темите, граждански организации, общински и държавни структури, бизнес организации и др. Екипът, който ще работи по съставянето на визията, е задължен да постигне диалогичност, да осигури прозрачност и механизъм за обратна връзка, да търси баланс и общ език между граждани и експерти. Гражданите могат да бъдат включени в процеса по много начини, които също са разписани в методиката за изработване на визия – фокус групи, срещи, обществени обсъждания, целево ангажиране на подрастващите, учебни практики на студентите, групови дискусии онлайн и на живо, представително социологическо изследване и др.

Имате ли информация за очакванията на хората от изпълнението на стратегията?

Проведоха се множество публични срещи за събиране на мненията на хората, а също и онлайн анкета. Много голяма част от отговорите определиха, че бъдещето на града зависи от отношението на самите граждани. Хората се определят като най-големият потенциал на града и имат желание да участват активно в процесите по взимане на решения. Мисля, че когато хората участват активно при изготвянето на визията за града, ще участват активно и в процеса по нейното реализиране.

Как ще се решават чрез стратегията наболели проблеми като застрояването на града, замърсяването на въздуха и развитието на зелените площи?

Кои са предстоящите проекти за нова визия на София

Столична община, КАБ, архитектурни студиа и сдружения ще представят свои проекти за облика на столицата София да се превърне в модерна...

Визията за София и крайградските територии ще бъде с дългосрочна времева рамка до 2050 година. Същевременно тя не бива да бъде абстрактна, а трябва да води до реални резултати. Визията ще набележи приоритетите, проблемите, посоката за развитие на града и на базата на нея ще се взимат и конкретните решения от управляващите в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен аспект, напр. необходими промени в нормативната уредба, конкретни политики в бюджета на общината и др.

При реализацията на Визията за София ще са необходими и моменти на ревизия, мониторинг и контрол на изпълнението, което означава, че в нея ще трябва да се разработят и критерии за успех. Считам, че сериозните проблеми не могат да се решат за миг, не бива и да се решават спонтанно, отчитайки само моментните настроения и влияния. Именно задълбочения анализ на града, такъв какъвто е и такъв какъвто искаме да бъде, извършен професионално и прозрачно, ще ни даде възможността да планираме консенсусно и мерките, водещи до решаването на проблемите.

От проведените вече обществени обсъждания по темата, имате ли по-ясна визия за ключовите аспекти върху които е необходимо да се наблегне?

На базата на обществени обсъждания, анкетата и анализите на съществуващите стратегически документи, в методическите насоки за изработването на визията залегнаха следните теми: Хора, Идентичност и култура, Транспорт, Природа, Градска среда, Икономика, Управление и администриране и Територии. От анкетираните 3400 граждани, почти 2000 имат желанието за развитие на София като Зелен град. Като приоритет се отличава и желанието на хората за повече обществени пространства- площади, паркове, пешеходни зони и др. Това са и посоките, по които Столична община вече работи, тъй като са част от програмата за управление на града на г-жа Йорданка Фандъкова, с която беше избрана за кмет през 2015 г.

Интервю на Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София