"Извратено удоволствие": В Столичния общински съвет вече се готвят за нови избори? (СНИМКИ и ВИДЕО)

1770
"Извратено удоволствие": В Столичния общински съвет вече се готвят за нови избори? (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Взаимни обвинения в липса на отговорност, некомпетентност, нов блокаж и липса на разбирателство съпроводиха петия опит за избор на председател на Столичния общински съвет (СОС).

До днешното заседание се стигна след петте провала за избор на пръв сред равни близо месец и половина след местните избори на 29 октомври.

Още в началото на заседанието Борис Бонев издигна кандидатурата на председателстващия общинския съвет Грети Стефанова за председател на СОС. От групата на "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София" считат, че формулата с избор на най-възрастния депутат за председател на Народното събрание на национално ниво е сработила и затова предлагат "тази демократична практика да бъде пренесена и на местно ниво при липса на мнозинство", подчерта Борис Бонев. От своя страна самата Стефанова получи критики относно начина на водене на заседанията в предходните пъти.

Още: Борис Бонев: Премахването на Златната арка беше грешка

Посочените като неслучили се партньори на ПП-ДБ-СС - съветниците от БСП - също се включиха в дебатите:

"Имахме най-доброто желание нашите политики да имат своето отразяване в следващите месеци в СОС, но вие транжирахте паметника", каза председателят на групата на БСП Иван Таков. Той разкритикува и кметът Васил Терзиев във връзка с невнесени документи и доклади. От изказването на Таков стана ясно още, че техният досегашен кандидат за председател Диана Тонова няма да бъде предлагана за шеф на СОС на днешното заседание.

Още: Георгиев: Тайната "червена коалиция" в СОС беше разрязана на парчета с флекс

"Явно идеята е след Нова година ГЕРБ и ПП-ДБ-СС да се мушнат заедно под завивките и да си пренесат сглобката", подчерта още Таков.

Сглобка или не?

"Изпитвате извратено удоволствие от това, което се случва в СОС. Блокажът се дължи на вас и не, не тикаме София към нови избори", отговори Борис Бонев в отговор на изказване на Антон Хекимян (ГЕРБ), който обвини ПП-ДБ-СС в блокиране на работата на местния парламент, а крайната цел била предсрочен нов вот за Столичен общински съвет. Припомняме, че още преди месец се заговори за нови избори, ако Столичният общински съвет остане без председател? - вижте мнението на конституционалистът доц. Наталия Киселова (ВИДЕО).

Веднага след това изненадващо от "Има такъв народ" отново издигнаха кандидатура за председател в лицето на Пламен Данаилов. Припомняме, че той участваше в надпреварата за пръв сред равни в СОС в първите процедури по избор, но спечели само гласовете на своята партия, а именно - 3 гласа.

 

На този фон групите на БСП и "Възраждане" отказаха да участват повече в заседанието на СОС и напуснаха залата.

Още: Помага ли Нинова на ГЕРБ да се върне на власт в София? БСП забрани на Ваня Григорова да работи с ПП-ДБ-СС

"Напуснахме заседанието, защото не можеш да призоваваш за разум, след като на по-малко от 500 метра оттук се извършва страшно беззаконие, и то се извършва от държавата в лицето на областния управител, на заместник-областния управител и включително на районния кмет Трайчо Трайков", заяви още председателят на БСП-София Иван Таков. Той определи действията по демонтажа на Паметника на съветската армия като безобразие, което трябва да бъде спряно и поискаха оставката на областния управител, на заместник-областния управител и на самия Трайчо Трайков.

Таков определи като "поредната порция спекулации на ГЕРБ", че се е готвила сглобка между ПП-ДБ-СС и БСП на местно ниво.

Още: Обрат: Борис Бонев отказа да е кандидат за шеф на Столичния общински съвет (СНИМКИ и ВИДЕО)

Припомняме, че по-рано днес лидерът на "Спаси София" Борис Бонев заяви, че в неговата коалиция с ПП-ДБ в общинския съвет има хора, които искат сглобка с ГЕРБ. "Ако направят такава сглобка с формацията на Бойко Борисов, то "Спаси София" няма да участват в подобно управление и ще бъдат в опозиция", категоричен бе Бонев пред bTV и припомни, че в седмицата, в която са влезли в преговори с БСП за мнозинства, някой взе решението за демонтажа на Паметника на Съветската армия. 

Реакцията на Терзиев

След четирите неуспешни опита за избор на пръв сред равни в Столичния общински съвет кметът Васил Терзиев излезе няколко пъти с призив към общинските съветници да изберат председател на СОС, тъй като София ще загуби стотици милиони в противен случай.

"Спешно трябва да имаме избран председател, иначе ще пострадат големите инфраструктурни проекти на София и ще загубим възможността за финансиране за над 200 милиона за водния цикъл. Ако в понеделник нямаме председател на СОС, София ще продължава да губи стотици милиони", каза той.

Снимки: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Как общинско дружество се превърна в черна кутия?: Терзиев след одита в ЦГМ

Балетна школа в Самоков отбеляза половин век с авторски танцов спектакъл

Галерия с детски рисунки на тема „Великденски шарки. Любов и възкресение“ бе открита до новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

"Топлофикация София" започва отчитане на уредите

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

„Долу ръцете от "Патриарха": И от ГЕРБ несъгласни с промените

От 1 май ученици, студенти и докторанти отново ще пътуват по-евтино в София (СНИМКИ)

Без синя и зелена зони през празничните дни в София

Изграждане не велоалея на бул. "Патриарх Евтимий" разгневи граждани

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София