Кандидатстване за ясла и детска градина в София: кратък наръчник за родители

14461
Кандидатстване за ясла и детска градина в София: кратък наръчник за родители
Снимка: iStock

Децата са радост и безценен дар. Те са единственият смисъл на тази земя, докато не дойде моментът, в който трябва да тръгнат на ясла или детска градина в София. Тогава Адът слиза на земята и това ясно личи в погледите на разхождащите се из столицата родители - очите им са стъклени, съсредоточени и с по една сълза, която аха да падне.

Ако живеете в София и искате детето ви да започне да посещава държавно детско заведение именно в столицата, то е добре предварително да се подготвите психически, физически и юридически, за да преминете през процеса почти безболезнено. Казваме почти, защото не познаваме човек, при когото всичко да е преминало гладко.

През 2023 г. системата за кандидатстване за учебната 2023/2024 ще бъде отворена на 27 март и също тогава ще бъдат обявени свободните места в яслите, детските градини и училищата. Това означава, че от 27 март до 12:00 ч. на обяд на 11 май ще можете спокойно да си направите регистрация в системата, ако нямате, да попълните всички необходими данни, да си подредите кандидатурите и да ги размествате колкото си искате (отново ако смятате, че е необходимо). След 12 часа на 11 май системата ще се заключи и няма да може да правите никакви промени. Резултатите от първото класиране ще станат ясни на 12 май. Тогава системата ще бъде отключена и ще можете да видите дали детето ви е класирано в профила му или от изпратения имейл на електронния адрес, с който сте се регистрирали. Понякога тези имейли отиват в СПАМ, така че проверявайте и там.

Първото и най-важно нещо, което трябва да направите, е да се регистрирате в системата за кандидатстване - ИСОДЗ ПГУ и 1 клас. Да, запомнете тази абревиатура, защото от нея ще получавате важни имейли и не бива да ги бъркате със спам. Трябва да признаем, че регистрацията в системата е сравнително лесна и се прави от един от родителите на детето. Ако следвате внимателно стъпките, няма да имате проблеми. Ще трябва да въведете всички данни - настоящи и постоянни адреси на местоживеене на родителите, както и трудов статус. Съветваме ви да не бързате и ако имате съмнение за някой адрес, първо да проверявате. Да, след регистрацията ще можете да правите промени, ако нещо сте сбъркали, но винаги е добре да не се налагат поправки.

След като се регистрирате и попълните всички данни на родителите и детето, идва време за първата голяма проверка. Съветваме ви да проверите абсолютно цялата информация в системата отново и да сте сигурни, че за момента, в който сте се регистрирали, всички данни са актуални. От този момент нататък, ако смените адрес, смените работния си статус, роди ви се още едно дете или се случи друга сериозна житейска промяна, трябва да отразите това в профила си, за да може системата да "прочете" всичко и да изчисли коректния брой точки на вашето дете.

Системата автоматично проверява всяка нововъведена информация в профилите. Да, тази проверка отнема 2-3 дни, но изключително рядко може да бъде допусната грешка. Ако все пак забележите грешка, винаги можете да пишете на Обратна връзка, за да ви съдействат, като отговорът от тях отново отнема 2-3 дни.

И като казахме точки, да си дойдем на думата. Всяко дете, регистрирано в системата на ИСОДЗ ПГУ и 1 клас, автоматично получава точки, които се събират от данните, въведени от родителя. Точките се определят спрямо специални критерии. В началото на месец март 2023 г. официално бе приета новата наредба за прием на деца в обществени детски заведения и подготвителни групи в държавните училища на територията на Столична община. Освен всички общи положения и процедури, в тази наредба са описани изключително подробно всички критерии, които дават точки за всяко записано в системата дете.

ОЩЕ: Влизат в сила новите правила за прием в детска градина в София

Хубавото на така наречената Система, в която родителят записва себе си, детето си, партньора си и въвежда всички необходими данни, е, че тя изчислява точките автоматично. С други думи - ако сте въвели коректно адресите си и знаете от колко години се водите, че живеете на съответните адреси, то системата ще ви пресметне точките за местоживеене вярно. Същото важи за всички данни, които посочите. Когато премине автоматичната проверка, под въведените от вас адреси ще има зелен надпис, наличието на който означава, че всичко е наред.

Ето и какви са критериите, които формират общия брой точки:

КРИТЕРИЙ 1: Постоянен и настоящ адрес на родителите и детето

КРИТЕРИЙ 2: Постоянен или настоящ адрес на родител/настойник, който упражнява родителските права

КРИТЕРИЙ 3: Трудов статус на родителите

Тук е важно да се уточни следното: работещите родители, които НЕ са на трудов договор, а работят на граждански договор, хонорар или др., не получават точки по този критерий. Ако отбележите опция "работещ родител по трудово или служебно правоотношение", но нямате трудов договор, няма да можете да представите необходимия документ при евентуално приемане на детето в ясла или детска градина, и записването ще ви бъде отказано.

ВАЖНО: Гледа се трудовият статус на родителя преди датата на класирането на детето.

Опцията "самоосигуряващ се родител" означава, че родителят трябва да бъде регистриран като самоосигуряващо се лице в НАП и да заплаша сам социалните си вноски. Плащането на здравни вноски не означава, че сте самоосигуряващо се лице.

КРИТЕРИЙ 4: Родител, който е ученик/студент в редовна форма на обучение

КРИТЕРИЙ 5: Дете, което е посещавало самостоятелна детска ясла, в която няма градински групи и трябва да кандидатства наново

КРИТЕРИИ 6, 7 и 8: Деца с брат или сестра в желаното детско заведение, както и деца с близнак или породен брат или сестра

СОЦИАЛНИ КРИТЕРИИ 9 и 10: Двама или един починал родител

ДРУГИ КРИТЕРИИ:

Точките по горните критерии се смятат автоматично и ако сте попълнили всичките си данни правилно и най-вече - коректно, ще получите съответния брой точки. Припомняме, че системата прави проверка на всички данни и ако някъде има несъответствие, ще се изпише, че има някакъв проблем. Имайте предвид, че ако детето ви е прието в ясла или детска градина, за всеки критерий, който ви е дал точки, ще трябва да представите документ, който доказва, че действително покривате съответния критерий.

Допълнителни точки се начисляват и за първите три желани детски заведения, които подредите в кандидатурите на детето. След като общинските детски заведения обявят свободните си места и системата се отвори за регистрации и подреждане на кандидатурите, вие можете да изберете яслите/градините, за които да се "бори" вашето дете.

При подреждането на кандидатурите за първо желание се дават 3 допълнителни точки, за второ желание - 2, а за трето - 1 точка. Можете да подредите колкото желаете детски заведения, в които детето ви да кандидатства, но шансът след първите три места е почти никакъв.

Какъв е шансът детето изобщо да бъде прието в ясла или детска градина?

Това е въпросът, който всички родители си задават, когато наближи времето за класиранията. Слава богу, добри хора са създали специални калкулатори, които, след като яслите и детските градини обявят местата за съответния набор, могат да изкарат някакъв що-годе реален процент шанс. Единият от калкулаторите, които със сигурност работи, можете да откриете ТУК.

Първото класиране ще бъде обявено на 12 май. Ако детето ви е прието в някое от заведенията, които сте посочили, в профила му в системата ще откриете конкретни срокове и списък с необходимите документи, които трябва да занесете на директора на съответното заведение, за да удостоверите, че данните, които сте въвели в системата, са коректни. Тук много хора се чудят защо трябва да се носят различни бележки, при положение че системата е направила служебна проверка? Нямаме конкретен отговор и вероятно скоро хартиените бележки ще бъдат оставени в миналото. За момента обаче те са необходими, така че ще трябва да си ги набавите.

Ако пък детето ви не е прието на първо класиране, можете да участвате на всяко следващо класиране през годината, като е добре да следите в кои детски заведения са останали незаети места и да актуализирате списъка с кандидатурите си. В сайта на ИСОДЗ, ПГУ и I клас има специален календар, в който можете да видите датите за всички класирания за предстоящата учебна 2023/2024 година. Да, шансът детето да бъде прието на второ и всяко следващо класиране, драстично намалява, но не изчезва напълно.

За неприети деца, които са кандидатствали през системата, но не са били класирани и общината не им е предложила място, се изплащат компенсации. Документи се подават в районната администрация по настоящ адрес на детето. Там можете да получите и пълна информация за това кои деца имат право на компенсация и как могат да я получат.

Настоящият материал съдържа по-скоро основна и въвеждаща информация относно предстоящите кандидатствания за ясли и детски градини в София. Тук не са разгледани частни случаи, въпреки че такива има постоянно. Съветваме ви да прочетете всички източници на информация, които са публикувани в сайта на ИСОДЗ ПГУ и 1 клас, а ако отново имате въпроси, да се обърнете към Обратна връзка. Изключително полезна информация можете да откриете и в една от най-големите Facebook групи по темата - "Детски ясли и градини в гр.София".

Автор: Неда Ковачева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com