Кметът на "Триадица" не каза защо разрушена улица, предизвикала бунт в "Стрелбище", години наред не е била узаконена

3222
Кметът на "Триадица" не каза защо разрушена улица, предизвикала бунт в "Стрелбище", години наред не е била узаконена
Снимка: Actualno.com

След като вчера (16 август) между 200 и 300 жители от столичния квартал „Стрелбище” блокираха бул. „България” и разрушиха част от оградата, с която частната строителна фирма НИКМИ загради свой имот, който по Общ устройствен план от 2009 година е зелена площ, днес (17 август) последна ново обяснение от страна на кмета на район „Триадица” Николай Терзиев какво се случва. Както и вчера, той уточни, че е бил издаден констативен протокол за временно отваряне на заградената от НИКМИ част от ул. „Майор Първан Тошев”, като фирмата е можела да обжалва в срок от три дни, който е изтекъл в сряда (16 август). Припомняме, че точно на 16 август НИКМИ разруши затворената част от улицата. А след снощния протест, от Столична община уточниха, че Дирекция "Общински строителен контрол" на Столична община е издала заповед към НИКМИ АД да премахне оградата, която спира движението по ул. "Майор Първан Тошев". Вчера, 16 август, екипи на район “Триадица” и на дирекция “Зелени системи” са описали и съществуващата растителност в рамките на имота и са издали предписания за собствениците.

Терзиев подчерта пред bTV, че сега има издадена заповед за възстановяване на улицата, която в момента е напълно разрушена, но НИКМИ може да обжалва в срок от 14 дни. Междувременно правим всичко възможно да построим улица по регулация, която да свързва ул. „Майор Първан Тошев” и ул. „Дедеагач”, добави кметът, без да уточнява в какъв срок ще стане това, след като на пътя на тази улица има частен имот, а общината години наред не може да го отчужди. Терзиев не пожела да коментира и дали разрушената част от ул. "Майор Първан Тошев" е законна или не, не пожела да каже и кога е строена улицата и защо години наред не е узаконена!

Жители на "Стрелбище" събориха оградата, заграждаща улица (ВИДЕО)

Жители на столичния квартал "Стрелбище" събориха оградата, която загражда градинка в района, както и и ул. "Майор Първан Тошев", чието ...

Относно бъдещето строителство на 43-етажния небостъргач, кметът Терзиев заяви, че Върховният административен съд (ВАС) е позволил само Подробния устройствен план (ПУП) на НИКМИ, но това е само първата стъпка и в срок от 2-3 години няма как да има строеж. Прави се и процедура за изменение на застроителния план, за да няма небостъргач. Терзиев обяви, че има два варианта да няма небостъргач – търси се терен, с който НИКМИ да бъдат обезщетени, а вторият вариант е Столична община да откупи терена.

От „Обществен релсов транспорт”, които подкрепят протеста, заявиха, че жителите на „Стрелбище” внимателно следят какво се случва. Не му е мястото на небостъргач тук, заявиха хората. Има и опасения, че въпреки множеството сигнали до институциите още от началото на миналата седмица, не е имало адекватна реакция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София