Марта Георгиева към Фандъкова: Животните в приюта в Горни Богров са обречени на глад и студ

4389
Марта Георгиева към Фандъкова: Животните в приюта в Горни Богров са обречени на глад и студ
Снимка: Actualno.com/Славея Йорданова

Отворено писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова изпрати общинския съветник от ДБ Марта Георгиева. 

По думите на Георгиева това е поредното напомняне за отговорността на кмета по закон "за дейността на приютите за бездомни кучетата на територията на града, както и за контрола за спазване изискванията за защита на животните в тези приюти."

"От години Ви сигнализирам за незаконността и конструктивната непригодност на съоръжението, в което затваряте хиляди бездомни животни в с. Горни Богоров. Място, в което се наливат милиони лева от обществените средства без да се подобряват условията за животните.", пише Георгиева и припомня неин подобен сигнал, след който Националният контролен орган (БАБХ/ОДБХ-СОФИЯ) постанови по категоричен начин, че:

- шперплатовите кутийки, за които претендирате, че са „вътрешни помещения“ – и тези за единично настаняване на кучета, и тези за групово настаняване – НЕ отговарят нито като размери, нито като материал на изискванията на Наредба № 41 от 10.12.2008 г. за изискванията към обекти, в които се отглеждат, развъждат и/или предлагат домашни любимци с цел търговия, към пансиони и приюти за животни (Наредбата). В тях не е осигурена вентилация, осветление и изолация.

- дворчетата (клетките) и за единично и за групово настаняване на кучетата НЕ отговарят по размер на изискванията на Наредбата и директно на чл. 34, ал.1 , т. 1 от Закона за защита на животните.

- ежедневна разходка на всички кучета в приюта НЕ може да бъде осигурена, което значи, че Вие не сте изпълнила задълженията си по закон (чл. 43, ал. 1, т.3 от Закона за защита на животните) да осигурите необходимия брой и вид служители, които да полагат грижи за животните.

Тези еднозначни констатации на ОДБХ-София можете да сверите тук.

"Хилядите затваряни там животни са обречени на студ, пек, дъжд и сняг, вятър, болести, конкуренция за храна. На база на известните ми доводи от ветеринарните специалисти, Ви обръщам внимание, че конструктивната непригодност на тези шперплатови кутийки не може да обезпечи съблюдаването на здравословни условия и достатъчен контрол върху поведението на животните в огражденията на “приюта” с оглед на тяхното физическо оцеляване в конфликтни или извънредни ситуации. 

Тя създава невъзможност да се наблюдават непрекъснато кучетата за прояви на болестни симптоми (напр., за липса на апетит или достъп до храна, поради оформените вътрешно йерархични отношения сред формираните в приютите глутници, не пиене на вода или не наличен достъп до вода, по причини сходни с тези за храната или замръзване на водата през зимата или интензивно пиене, повръщане, отделяне на кръв в изпражненията, наличие на диария, невъзможност да се дефекира и др.), които като болестни симптоми трябва във всеки отделен случай да бъдат индивидуализирани към конкретно куче сред хилядите настанени в „приюта“.

 Поради конструктивната непригодност да защити животните в него от вредни атмосферно-температурни влияния, кучетата са изложени на следни рискове за увреждане на здравето им: хипотермия, хипертермия, дехидратация, патогенни инфекции, респираторни заболявания, ревматични увреждания, микроспория и трихофития", се казва още в писмото. 

Общинският съветник настоява за следното: 

1. Да преустановите незабавно приема на нови животни в конструктивно непригодното съоръжение, наречено „приют „Горни Богоров““.

2. Да отворите широко „приюта“ за граждани и неправителствени организации за преглед на всички животни, изготвяне на индивидуални профили на всяко едно куче и масирана кампания за осиновяване. Вярвам ,че хората ще откликнат с още по-голям ентусиазъм, на такава кампания, в която спасяват последните мъченици на непригодното съоръжение.

3. Да преустановите незабавно обществената поръчка с прогнозна стойност 240 000 лв. без ДДС за същия тип „къщички“ от шперплат, които и по размер и по материя и по вътрешно оборудване не отговарят на Наредбата:

4. Да преминете към стоеж на помещение тип „сграда“ и да създадете приют, в които животните да получават полагаемата им се грижа.

5. Да заложите на отговорностите си по закон по регистрация и идентификация на домашните кучета (които са първопричината за съществуването на бездомни животни) и изпълнението на националната и общинската програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета.

6. Да започнете информационна и образователна кампания относно отговорностите на граждани и институции за хуманно отношение към животните.

Георгиева припомня, че "преди 6 години, във връзка с неин инициатива за достъп до общинските приюти, след организирано от мен масово посещение в „приют“„Сеславци“, беше взета предвид непригодността на този обект и той беше спрян за ветеринарномедицински манипулации и РЕМОНТИРАН:

Очаквам, макар и със закъснение, и съоръжението в с. „Горни Богоров“ да изпълни предназначението си за грижа и подслон на нуждаещите се бездомни животни и да допринесем за общото ниво на хуманност в нашето общество."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

"Оправяме чужди грешки": Започна поредното пренареждане на жълтите павета

Преместват натоварена ключова спирка на автобусните линии 94 и 102 в София

Забележка към Хекимян за мигрантите: Разберете, управлението ви свърши

Не е готова експертизата по делото за местния вот в София

Променят маршрута на тролей 1 до 11 април

Работещите в метрото на протест, засега влаковете се движат нормално

Васил Терзиев: Наложително е да има заместник-кмет по сигурността на София

СДВР отчете спад на престъпността

София ще има зам.-кмет по сигурността

В "Метрополитен" недоволни как се разпределят парите за по-високи заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com