Министерството на културата ще пази паветата на "Дондуков" с...дискусии

2139
Министерството на културата ще пази паветата на "Дондуков" с...дискусии

Министерството на културата е за запазване на паветата на столичния бул. "Дондуков". Това заяви министърът на културата Боил Банов на края на организираната от ведомството днес дискусия по темата.

Целта на срещата беше да се чуят различните мнения по въпроса дали при реконструкцията да се запазят емблематичните за булеварда павета или да се постави нова настилка.  

Проектът на Столичната община предвижда по бул. "Дондуков" да има само по едно пътно платно за автомобили, като трамвайните линии ще минават между тях. Според проектът на общината паветата би трябвало да са под линиите, а автомобилите да се движат по асфалтирана настилка. 

"Спаси София" с пет идеи за по-добър бул. "Дондуков" (СНИМКИ)

В деня на последното обществено обсъждане на проекта за ремонт на бул. Дондуков от организацията ""Спаси София"" разпространиха своята ...

Ремонтът на булеварда би трябвало да започне през юни. Сумата е 7.7 млн. с ДДС, а изпълнител е "Трейса груп холд".

Припомняме, че вчера, 30 май, членове на Столичния общински съвет призоваха министъра на културата Боил Банов да излезе със становище относно настилката на булевард "Княз Александър Дондуков", защото неговото мнение ще бъде с голяма тежест в процеса на взимане на решение. Те призоваха Банов да се намеси категорично за съхранението както на духа, така и на културно-историческото наследство и архитектурен облик на София.

Министър Банов откри дискусията, като напомни, че булевардът е част от историческия център на града. "Казусът с паветата там е от изключително обществено значение. Паветата в София от миналата година са деклариран паметник на културата с ниво на защита местно значение", припомни той.

Той уточни, че ведомството ще излезе със становище след това обсъждане. Банов се зарече, че това ще бъде практика на ведомството. "Длъжни сме да пазим всичко, но в обекти от ключово значение решенията ще се взимат, след като бъдат чути различните становища", категоричен е министърът на културата. Той на няколко пъти обеща, че няма да се взима решение за бул. "Дондуков" без да са чути различните мнения.

Някои от присъстващите на дискусията призоваха за запазване на настилката от гледна точка съхраняване на историческия облик на столицата.

Граждани с писмо срещу проекта за ремонт на "Дондуков"

Осем граждански организации се обявяват против процедурата за ремонта на столичния булевард "Дондуков". В писмо до кмета на София Йорда...

Именно Здравец Хайтов от Съюз на българските архитекти обяви, че подкрепя запазването на паважа, защото той, според него, запазва атмосферата на стара София такава, каквато "нашите предци са я мислили.

Според архитект Ивайло Петков от "Група град" липсват задълбочени анализи, свързани с визията за София. "Половината такова, половината такова - това е абсурд, маймунски мениджмънт", коментира той.

Според него е необходимо да се обсъди въпросът дали "Дондуков" ще се впише като транзитен булевард, или отново ще се превърне в градската улица, "криволичеща градска улица", както прадедите ни са го описвали след Освобождението. "Абсолютно гладките настилки предполагат условия за движение на съвременните средства за придвижване, бързо почистване и са ниско шумни", допълни Петков.

Георги Борисов от "Спаси София" пък изрази мнение, че казусът с бул. "Дондуков" е разделил обществото. Позицията на организацията, която той представлява, е, че за момента решението е комбиниран вариант, т.е там, където са трамвайните линии- с павета, а останалата част - асфалт.

Въпреки разногласията всички специалисти бяха единодушни, че е необходим експертен анализ преди да бъде започнат ремонтът. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Заради липса на канализация в столичен квартал: Протест предизвика задръстване

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София