На Фандъкова не ѝ хареса идеята граждани да раздадат правосъдие срещу строителна фирма (ВИДЕО)

7877
На Фандъкова не ѝ хареса идеята граждани да раздадат правосъдие срещу строителна фирма (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Минискандал се заформи в Столичния общински съвет между общинския съветник на БСП Николай Николов и столичния кмет Йорданка Фандъкова. Причината – двоен стандарт по отношение на действията на строителната фирма НИКМИ в два различни случая.

Става въпрос за сагата с евентуалния строеж на небостъргач в квартал "Стрелбище", при кръстовището на булевардите "България" и "Петко Ю. Тодоров" и с нарушение на НИКМИ по отношение на "Милениум център" до НДК. Там, до НДК, строителната компания си е позволила да асфалтира общински терени без разрешение от дирекция "Зелена система", за да може по-лесно моторни превозни средства да стигат и да транспортират необходими материали до огромните кули, където текат довършителни дейности.

Прокуратурата счита подписана от Бойко Борисов заменка в "Стрелбище" за нарушаваща закона

Един от най-спорните и добили шумна известност опити за застрояване на София отива на съд – при това след като прокуратурата реши...

Същевременно, в "Стрелбище" НИКМИ разруши действаща от 15 години улица, продължение на ул."Майор Първан Тошев", с аргумента, че е незаконна и минава през частен имот, който е собственост на фирмата. Затова Николов каза на Фандъкова, че жителите на квартала са готови да помогнат и да дойдат да разрушат асфалтираните участъци при "Милениум център", след като са неправомерно изградени. Предлагам да не свързваме като институции двата обекта, отвърна Фандъкова, без да каже конкретно какви санкции са наложени заради самоуправството на НИКМИ. В долното видео ситуацията се развива между минути 47:40 - 56:10.

Всъщност към столичния кмет има изрично отправен въпрос от Николай Николов и Борис Цветков, който касае случилото се при "Милениум център". Той гласи следното: Какви нарушения са извършени от НИКМИ при унищожаването на общинска зелена площ и използването на допълнителен автомобилен достъп до сградата на НИКМИ на бул. "България"? Има ли дължности лица, които с бездействието си са допринесли за това и има ли санкции срещу тях и какви действия ще предприеме СО за възстановяване на зелената площ?

Оказа се, че макар въпросът да е писмен и входиран още на 8 ноември, 2017 година, Фандъкова няма пълен отговор. Този въпрос беше придружен от други два въпроса относно случващото се в "Стрелбище", на които кметицата даде писмен отговор. По отношение на "Милениум център", Фандъкова обеща, че ще даде допълнително отговор, тъй като сега нямала. Тя даде съвет и на да бъде направена институционална среща с главния архитект Здравко Здравков относно своя проблем с НИКМИ, тъй като и Здравков е глобяван от съда, защото спира строителството на готвения от фирмата небостъргач.

Строителна фирма поискала да сече още преди да има план за строеж на небостъргач

Строителната фирма НИКМИ, притежавана от Милчо Благоев и Николай Козанов, е поискала да отсече десетки дървета в притежавания от компан...

На 27 февруари, от 18:30 часа в читалище "Светлина" (ул. "Тулча" 20), Инициативен комитет "Стрелбище" организира среща заради казуса, на която ще присъства омбудсмана Мая Манолова. Г-жа Фандъкова и г-н Здравков също са поканени, както и всеки желаещ общински съветник плюс кмета на район "Триадица" Николай Терзиев и главния архитект на района Иван Шишков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

"Оправяме чужди грешки": Започна поредното пренареждане на жълтите павета

Преместват натоварена ключова спирка на автобусните линии 94 и 102 в София

Забележка към Хекимян за мигрантите: Разберете, управлението ви свърши

Не е готова експертизата по делото за местния вот в София

Променят маршрута на тролей 1 до 11 април

Работещите в метрото на протест, засега влаковете се движат нормално

Васил Терзиев: Наложително е да има заместник-кмет по сигурността на София

СДВР отчете спад на престъпността

София ще има зам.-кмет по сигурността

В "Метрополитен" недоволни как се разпределят парите за по-високи заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com