На комисия: Билетът за градски транспорт в София поскъпва

3048
На комисия: Билетът за градски транспорт в София поскъпва
Снимка: Actualno.com

Докладът на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) защо трябва да се увеличи билетчето за градски транспорт от 1 лев на 1,60 лева беше приет от Транспортната комисия на Столичния общински съвет (СОС), предаде репортер на Actualno.com.

Въпреки нашите усилия да получим копие от доклада, такова ни беше отказано от квестор на заседанието на комисията. Според разчета с вдигането на цената Столична община (СО) ще спечели 15 млн. лева повече. В бюджета на Столична община за 2016 г. за транспорта са отделени 95 млн. лева, без необходимата икономическа обосновка, заявиха от Реформаторския блок още след като докладът стана достъпен за СОС.

Фандъкова съзря популизъм в съпротивата срещу по-скъпия билет

Не приемам популистки изказвания за цената на билета. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод несъгласието на общинските...

Да им е честито на софиянци, кратко и в ироничен стил коментира лидерът на БСП-София Калоян Паргов.

Припомняме, че малко по-рано Реформаторският блок в СОС предложи да има по-ниска цена на годишните карти за градски транспорт в столицата.

Комисията по транспорт се събра за първи път да разисква предложението поскъпване на цената на билета за градски транспорт в столицата. По всяка вероятност предложението ще влезе за гласуване на следващото редовно заседание на местния парламент - на 14-и април.

През почти цялото време дебатът в комисията беше воден от реформатора Прошко Прошков. Това се наложи, защото основен вносител на доклада в СОС е Екатерина Йорданова от ГЕРБ, която е и председател на комисията.

10 сериозни причини защо билетът в София не трябва да поскъпва

С увеличаването на цената на билета ЦГМ и Общината ще доведат до пореден отлив на пътници и зачестяване на гратисчиите в мрежата и то в...

Йорданова стартира дебатите с изявлението, че промяната се налага, за да може столичният транспорт по-добър. "Така предложената рамка гарантира качествена транспортна задача в обем, който би следвало да удовлетвори гражданите на София", посочи тя.

Според Зафир Зарков от ГЕРБ пък София има една от най-социално ориентираните тарифни политики, защото всички групи - учениците, пенсионерите и хората в неравностойно положение, имали субсидиране в размер до 90% от стойността на превозните документи. "Още по-важното е, че това, което искаме да направим с предстоящото обновяване на градския транспорт, с документите и с очакваните 110 автобуса - всичкото това финансиране на практика е изцяло и трябва да бъде осигурено от бюджета на софиянци", поясни той.

Калоян Паргов от БСП от своя страна заяви, че не е доволен, че членовете на транспортната комисия в СОС се налага да научават от медиите за готвените увеличения на билетите в столицата. Той призова управляващите общината да не запълват по този начин дупките в бюджета. „Гратисът е само извинение. Никой не обяснява как ще се харчат парите“, каза още социалистът.

Тодор Цанев от коалиция „Сердика“ добави, че според него увеличението на тарифите не е начинът, като по думите му това ще увеличи трафика в столицата. „Не може цените на горивата да падат, ние да повишаваме цените за транспорт“, категоричен беше той.

През почти цялото време дебатът в комисията беше воден от реформатора Прошко Прошков. Това се наложи, защото основен вносител на доклада в СОС е Екатерина Йорданова от ГЕРБ, която е и председател на комисията.

 

Йорданова стартира дебатите с изявлението, че промяната се налага за да може столичният транспорт по-добър. "Така предложената рамка гарантира качествена транспортна задача в обем, който би следвало да удовлетвори гражданите на София", посочи тя.

 

Според Зафир Зарков от ГЕРБ пък София има една от най-социално ориентираните тарифни политики, защото всички групи - учениците, пенсионерите и хората в неравностойно положение, имали субсидиране в размер до 90% от стойността на превозните документи. "Още по-важното е, че това, което искаме да направим с предстоящото обновяване на градския транспорт, с документите и с очакваните 110 автобуса - всичко това финансиране напрактика е изцяло и трябва да бъде осигурено от бюджета на софиянци", поясни той.

Калоян Паргов от БСП от своя страна заяви, че не е доволен, че членовете на транспортната комисия се налага да научават от медиите за готвените увеличения на билетите в столицата. Той призова управляващите общината да не запълват по този начин дупките в бюджета. „Гратисът е само извинение. Никой не обяснява как ще се харчат парите“, каза още социалистът.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София