Над 400 глобени с "неприсъствен фиш" в София

2656
Над 400 глобени с "неприсъствен фиш" в София
Снимка: БГНЕС

Системите на видеонаблюдението в София и КАТ са свързани от началото на ноември. 440 камери записват нарушенията,  но към контролния орган от Столична община подават само безспорните нарушители, които биват глобени. Давността е 5 години. Системата обаче е тромава. Това стана ясно от думите на заместник-кмета по транспорт в столицата Кристиан Кръстев.

От началото на ноември подаваме метаданните, системите вече са абсолютно интегрирани, каза то и даде пример за най-честото нарушение в София: "Тези които преминават на червено са хиляди на месец. 30% от причините за сериозен пътен травматизъм е именно това. Миналата година има над 60 блъснати пешеходци." Принципът при засечено нарушение е същият като при превишена скорост на магистрала, обясни Кръстев - "МВР е контролен и санкциониращ органи, ние само подаваме метаданните".

Обаче процедурата е доста тромава: "Около 1200 – 1500 на месец са нарушителите, които влизат в буслентите. Като в зависимост от сезонността. От тях също селектираме абсолюто безспорните нарушители – а именно – да се вижда снимка на знаковото стопанство, да се вижда прекрасно регистрационният нонмер на автомобила – модел, марка, цвят на автомобила – всичко. За да сме сигурни, че нарушението ще бъде ясно подадено към министерството. Ето това е още една интеграция, която искаме да направим. Защото в момента ние събираме тези данни, обработваме ги и ги подаваме към МВР. След това задължително наш служител трябва да се впише, че е свидетел по нарушението. Цялата тази работа е доста тромава, като процедура. И въпреки усилията в момента, трябва да направим този процес на подаване на данните към МВР много по – бърз.",  обясни още Кръстев.

София на 9-то място по мръсен въздух тази сутрин

Показателите на фините прахови частици PM2.5 за София към 9.30 ч. днес нареждат столицата ни в червения сектор по замърсяване на въздух...

За какви нарушения се следи основно: "Ние искаме първо да се фокусираме върху основните нарушения, а вече в последствие от кадрите дали водачът е бил с колан, дали е говорил по телефон и т.н", обясни още Кръстев.

400 глобени с неприсъствен фиш

"Паралелно с това от началото на годината работим по пилотен проект „неприсъствен фиш“ за Центъра за градска мобилност, за да може те като контролен орган да санкционират собствениците на неправилно паркирали автомобили, независимо къде са те.", каза още той.

"Приоритет в момента са улиците и булевардите, където се движи градския транспорт, велоалеите и пешеходите пътеки, където има голям пътникопоток.", обясни Кръстев.

Фандъкова обяви основния замърсител на въздуха в София

"Отоплението в домовете на дърва и въглища е основен замърсител на въздуха в столицата." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в...

"Инструктирали сме контрольорите да го налагат само при абсолютно безспорни нарушения. Над 400 са вече санкционираните по този начин. ...Когато водачът е в автомобила и е в нарушение, инспекторите го приканват да премести колата. Само тези, които са напуснали автомобила, са санкционирани.", каза той

От януари се разширява зелената зона

От 4 януари синята и зелената зона ще работят с едно и също работно време в събота от 10 до 18 часа. Неделя остава свободен ден. С решение на ОС зелената зона се разширява най-общо казано в кв. Иван Вазов. "Още повече това го искат живущите, за да могат да си паркират свободно автомобилите", обясни Кръстев.

Пътят за разширяване на зоните е следния: районната администрация прави консултации с района, по тяхно предложение идва в Общинския съвет. „Разбира се, в тази една ситуация да разширяваме синята зона , да повишаваме цени, да правим непопулярни мерки, хората не са готови за това, още повече в тази ковид ситуация“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София