Нено Димов заговори за промяна на сегашния план за управление на "Витоша"

1610
Нено Димов заговори за промяна на сегашния план за управление на "Витоша"
Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че е възможно да се стигне до промяна на сегашния план за управление на Природен парк "Витоша". Това стана по време на днешния парламентарен контрол.

Министърът отговори на въпрос на депутати от БСП - Румен Георгиев, Крум Зарков, Пенчо Милков, избрани от София. Припомняме, че точно такава промяна на плана за управление на Национален парк "Пирин" предизвика недоволство на еколози, които от края на миналата година протестират в защита на парка. Според тях решението дава зелена светлина за строежи върху 48% от територията на парка.

Градският транспорт до Витоша не е ефективен

Жителите на София не са доволни от градския транспорт до Витоша. Оказва се, че автобусната линия номер 63 едва побира желаещите да стиг...

Димов днес (26 януари) не даде конкретика какви ще бъдат промените за "Витоша". Според сегашните правила във Витоша не може да има ново строителство, а само подмяна и ремонт на вече съществуващите лифтове и влекове. Според концесионера "Витоша ски" обаче подмянaта на някои съоръжения е невъзможна, тъй като те вече не се произвеждат.

"Има два варианта - единият е приемане на новия план, който е върнат с допълнителни въпроси към дирекцията на Природен парк "Витоша", а другият е изменение на съществуващия план", каза министърът, като уточни, че се търси най-бързият вариант, който ще позволи и паркът да се развива.

"Не мога да кажа за колко време ще се разреши, очаквам до края на февруари, даже до средата на месеца, да получа обратно информацията от Природен парк "Витоша" и на базата ѝ ще решим как да процедираме", коментира министърът, като заяви, че целта му е паркът да се върне на софиянци.

„Трябва да се направи устройствен план, който да мине през екологична оценка и оценка за съответствие, а ако има инвестиционни намерения те да минат през оценка за въздействие върху околната среда", каза още той.

Мнение на база документи: Заради Витоша Фандъкова да подаде оставка (ВИДЕО)

Инвеститорът (бел. ред. - "Витоша ски" АД) иска нещата на Витоша да се случват само така, както той ги иска и това е основата на пробле...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София