НПО: Има Ешерихия коли и ентерококи във водата на Ботевград

8808
НПО: Има Ешерихия коли и ентерококи във водата на Ботевград
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Ешерихия коли и ентерекоки са открити във водата на Ботевград, алармираха от сдружение "За чиста вода" - Ботевград. Стряскащите резултати са от двойна експертиза за качеството на водата, която тече от чешмите на ботевградчани и бяха представени на пресконференция в БТА. Експертизата е направена през февруари по инициатива на Сдружението в акредитирана лаборатория и е от същия водоизточник, от който е взета проба от РЗИ, която не отчела замърсители. Разликата във времето между двете изследвания е около 2 седмици.

"Наличието на Ешерихия коли и ентерекоки във водата подсказва, че замърсителят е фекален“, отбеляза Кирил Руневски, жител на Ботевград, който също е в Сдружението. "Химик съм, не съм биолог, но проблемите, които могат да предизвикат тези бактерии са доста сериозни, ако попаднат в стомаха или пикочо-половата система", добави той.

"Според нашите изследвания водата не само че не е годна, тя е опасна", подчерта председателят на сдружението Иван Николов. Той разказа, че лаборантката, изследвала водата, споделила, че тази вода не става не само за пиене, но и че "пробата свети“. Според него, защото в пробата имало неща, каквито независимата лаборатория не е акредитирана да изследва.

Прокуратура се самосезира заради потенциална водна криза в Ботевград

Специализираната прокуратура се самосезира по повод публикация в изданието „Медиапул“ ("Ботевград на път да стане втори Пер...

"Защо резултатите на независимата лаборатория се различават драстично от резултатите на РЗИ - София област", представителите на сдружението недоумяват. Те възнамеряват да повторят изследванията и да поискат отново проби и от РЗИ, за да се направи сравнение. „Предполагам, че в следващи наши проби и проби на РЗИ, ВиК и „Напоителни системи“ вземат ще се установи къде точно е разминаването“, добави Николов и изрази надежда това да бъде направено, защото е в интерес на хората.

"Язовир Бебреш, от който се водоснабдява Ботевград, е построен в близост до мина, не е нужно да обясняваме, че язовирът не е в санитарно-охранителна зона и водата от язовира не би трябвало да идва по водопреносната мрежа в нашите домове, тъй като е построен с цел напояване на целия Ботевградски район", посочи още Николов.

"Ботевградчани са пили чиста вода от чешмите си преди да бъде построен този язовир", добави той.

Николов разказа, че жителите на Ботевград събрали над 3600 подписа с идеята за референдум, но по думите му "заради поредица процедурни хватки" не се осъществил. Той упрекна месната власт в липса на воля и категоричност да се реши проблема с качеството на водата. "Кметът ни е пета година кмет на общината и би трябвало да е наясно с изследванията и качеството на водата. Самият той каза, че тя не е опасна, но не е вкусна и от време на време - кафява или в различни цветове", разказа Николов.

Кметът на Ботевград: Над 75% са загубите на вода по мрежата

Множество аварии, загуби по ВиК мрежата и в тази на "Напоителни системи", както и работата на ВЕЦ при язовир "Бебеш" са основните факто...

Собственичката на жилището, откъдето са взети пробите на водата за двете изследвания Надежда Менгова разказа, че във водата се виждат песъчинки, че казанчетата се пълнят с тиня, бойлерите, пералните и съдомиялните непрекъснато се развалят масово в цялата община. "Тиня тече по водопровода", обобщи тя.

Менгова каза, че за разлика от независимата лаборатория, от РЗИ дори не ѝ оставили протокол или друг документ за вземането на пробите. "Нямам никакъв документ, че РЗИ наистина са взели проба от моя апартамент", заяви тя.

Ботевградчанката сподели още, че не ползвала изворните водоизточници в града, защото по тубите се утаявала кал, което според нея показва, че и тази вода не е годна за пиене.

Проблемът е стар и ботевградчани масово се запасяват с изворна вода за битовите си нужди, потвърдиха от сдружението. "Големият въпрос е да излезе някой, най му прилича на кмета на общината, и да каже – уважаеми жители, водата, която получавате, е годна за пиене и можете спокойно да я ползвате или да каже – не е годна за пиене, не е годна за битови нужди, не я ползвайте", добави председателят на сдружението. Той настоява за широки обществени дебати по темата и в най-кратък срок да се изготви програма с ясни срокове, за да може жителите на Ботевград да получават от чешмите си чиста питейна вода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София