Общински съветник обясни защо референдум за зелените площи и платеното паркиране не отговаря на закона

1050
Общински съветник обясни защо референдум за зелените площи и платеното паркиране не отговаря на закона
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет отхвърли искането на кмета на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев за провеждане на местен референдум срещу застрояването на зелените площи в квартала и за въвеждане на зона за платено паркиране там. След дебати, продължили повече от един час, искането не бе прието като срещу него гласуваха съветниците от мнозинството в Столичния общински съвет (СОС).

"В Kомисията по устройство на територията разгледахме над 10 страници преглед на приложимата нормативна уредба и обобщена съдебна практика, в които се съдържат редица примери и аргументи за незаконосъобразност, още повече предвид това, че СОС и съда, вече са се произнасяли по сходни въпрос". Това каза председателят на комисията и общински съветник от групата на ГЕРБ Силвия Христова.

"По отношение на първия въпрос кметът на район "Изгрев" Делян Георгиев не е вложил дори минимално усилие и подготовка, за да се формулира нещо, което може да дискутираме и което би дало резултат в полза на обществото. Отговорът на така поставения от него въпрос всъщност е записан именно в нормативната уредба – в ЗУТ и ЗУЗСО, в ПУП, в ОУП, които му препоръчвам да прочете, и които му обръщам внимание, че се приемат, изменят и допълват не чрез референдум. По вторият въпрос подготовката е не по-малко семпла. С него на гражданите от Изгрев се предлага или всичко или нищо - Или навсякъде или никъде платена зона за паркиране в район Изгрев? Този въпрос е също толкова полезен, колкото и например въпроса: Да се яде ли само сладолед на територията на Столична община, район „Изгрев“?", коментира Христова.

Комисията по транспорт и пътна безопасност отхвърли искането за провеждане на референдум на кмета на район „Изгрев“

Постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност към Столичния общински съвет отхвърли предложението на кмета на район „Изгре...

"Ето защо дори и в Комисията по УТ, където мнозинство има опозицията, докладът беше критикуван, както от формална страна, защото в него липсват нормативно определени приложения и обосновки, така и по същество, не само от групата на ГЕРБ и СДС, но и от колеги съветници от групата на ДБ и от независимия колега Бонев. Въпреки това при гласуването стана ясно, че върховенството на закона и на Конституцията, както и здравият разум са само за медийните изяви и за Фейсбук статусите на някои колеги от обединената около БСП опозиция.

Реално за мен нямаше изненада, че именно в тази комисия се гласува против спазването на ЗУТ, на ЗУЗСО и Закона за пряко допитване до гражданите на местен референдум. Нямаше изненада, защото целите на разглеждания доклад и целите на всички, които го подкрепят и имат мнозинство в комисията са пределно ясни:

- политическа спекулация в предизборна ситуация с цената на пренебрегването на закона и здравия разум,

- опит за заблуда на обществеността с некоректно формулирани и необосновани въпроси и

- бягане от отговорност при решаването на конкретни проблеми с ясни действия и активност.

От догодина: И в събота „Зелената зона“ ще се плаща

От 4 януари догодина „зелената“ зона за паркиране в столицата ще работи и в събота от 10:00 до 18:00 ч., предаде БНР. Също...

Подкрепящите доклада колеги за пореден път подценяват софиянци смятайки, че не е прозрачно ясно защо се предлага строителна забрана за 10 години, каквато процедура няма в закона, но се изказват декларации срещу реалните стъпки за въвеждане на ред в строителството и за гарантиране на хармонична и качествена среда на живот, каквито стъпки инициира главния архитект чрез последните промени в ЗУТ.

Всички промени, които се направиха през последните години в законодателството относно строителството и устройството на територията по инициатива на кмета на СО и главния архитект решават конкретни проблеми, прекъсват порочни практики, търсят и намират баланс в обществените отношения за разлика от внасяните периодично инициативи за строителни забрани. Доказателство за думите ми има и в настоящия дневен ред - докладите на районните кметове в за разширяването на детски градини, които са в резултат на една такава инициатива на кмета и главния архитект за промяна в Наредбата за проектиране, изпълнение и поддържане на сгради за обществено обслужване в областта на образованието и науката, здравеопазването, културата и изкуствата", допълни още Христова.

Референдумът, който предложи кмета Делян Георгиев, касаеше кварталите „Изток“, „Изгрев“ и „Дианабад“ и беше със следните два въпроса:

1) Да се спре ли застрояването на зелените площи – паркове, градини, улично озеленяване и зелени площи за ограничено обществено ползване (по чл. 61, ал. 2 и ал. 3 от ЗУТ) и на площите между сградите при комплексното застрояване – паркове и градини, места за паркиране или подземни паркинги и площадки за игра на територията на Столична община, район „Изгрев“ (по чл. 22, ал. 2 от ЗУТ), за срок от 10 години?

2) Да се въведе ли зона за платено паркиране на територията на Столична община, район „Изгрев“?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София