От 1 декември - разширена синя зона и нови правила за паркирането в София

13538
От 1 декември - разширена синя зона и нови правила за паркирането в София
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Промени в правилата за паркиране и обхвата на синя и зелена зона в столицата ще бъдат разгледани на следващото заседание на Столичния общински съвет в четвъртък. Промените предвиждат още по-голямо разширяване на синя зона, за сметка на зелена. "Малко каре в зелената зона - подзона 11 ще премине към сините подзони 3 и  4,  за да могат живущите да имат по-голям параметър за паркиране на своите автомобили", съобщи общинският съветник Зафир Зарков и поясни, че става въпрос за района между булевардите "Васил Левски" и "Евлоги и Христо Георгиеви".

За разширяването на синята зона Зарков е категоричен: "Това е абсолютно необходимо, ако искаме да продължим с мерките, свързани с чистотата на атмосферния въздух и намаляването на трафика, както и нивата на шум в градската среда". Той съобщи, че се предвижда новото зониране да влезе в сила от 1 декември 2021 г.

Предлаганите промени в Наредбата за организация на движението на територията на София предвиждат и премахване на трите безплатни места за служебен абонамент на държавни и общински институции, посочи още той и добави, че ще се предложи ограничение до 5 места на административен адрес за всички в режим служебен абонамент.

"Два нови пакета предлагат в тази посока - удължен и разширен служебен абонамент, насочен към хотели и бранша в тази сфера с оглед неблагоприятната среда, в която заради пандемията извършват своята дейност", съобщи още Зарков. 

Удължаването ще е до 23 часа, предвижда се и разширен служебен абонамент в събота и неделя. За ползването на това публично пространство ще се дължи заплащане в размер на една трета от съответния служебен абонамент, било то в синя или зелена зона.

Помощ за транспорта

Столичният общински съвет възнамерява отново да поиска помощ от държавата, съобщи председателят на транспортната комисия Карлос Контрера.

"За близо една година пандемия, Столична община сама изнесе тежестта на кризата при намалял пътникопоток, при санитарни мерки, които плашат пътниците, а сега се намираме и в енергийна криза", изтъкна той.  Метрополитен  спрямо миналата година за септември вече заплаща с по 1 млн. повече за електроенергия, посочи като пример Контрера. "В момента ситуацията с издръжката на транспорта е следната - към септември 2021 г. натрупаната загуба от операторите е около 44 млн. лв., които се явяват недостиг", посочи той и уточни, че става въпрос за метрото, автотранспорта и електротранспорта. 

Към януари 2022 г.  загубите на столичния транспорт може да са над 50 - 55 млн. лв., предположи Контрера. "Нашата идея е да поискаме отново от държавата да помогне на сектора, защото въпреки всички трудности транспортът не  е спирал, но се опитваме с по-малко приходи да предоставяме същата и по-добра услуга", каза той, убеден, че без държавата да помогне, няма как да се реши този проблем, особено при тези цени на горивата.

Според Карлос Контрера не е препоръчително разреждане на транспорта. Ясно е, че нашите транспортни оператори търпят щети, но сама със своите средства общината не може да се справи с високите цени на електроенергията и природния газ, подчерта той. 

Председателят на енергийната комисия в СОС Прошко Прошков увери, че засега няма да се вдига тарифата за столичния транспорт.

В София: Предлагат разширяване на зелена и синя зона, както и синя зона в събота

Разширяване "Зелена зона" в кв. Зона Б-19, район Възраждане и разширяване на "Синя зона" за сметка на обхвата на "Зелена зона" предвиж...

Той изтъкна, че в Западна Европа държавата подпомага обществения транспорт. Транспортът в Лондон от началото на пандемията получи над 6 млрд. евро помощ от британското правителство, посочи той. Повишаването на цените на билетите ще доведе до още по-голям отлив на пътници, предупреди той и коментира, че правилната тарифна политика би трябвало да включва, предоставянето на повече и разнообразни превозни документи, съобразно нуждите на хората от транспортни услуги и съответно цена, която да стимулира ползването на градски транспорт. Градският транспорт е единствената алтернатива, ако искаме въздухът в София да стане по-чист, категоричен е Прошков.

Имаме нужда от все повече транспорт и все по-справедлива тарифа - това са двете цели, които предстои да се обсъждат тази есен и зима, посочи той.

Според Зафир Зарков неадекватната политика по отношение на цените на тока и липсата на социално подпомагане на енергийно бедните ще върне много хора към отопление на твърди горива - дърва и въглища, а когато стотици хора го направят, няма как да не се отрази на качеството на атмосферния въздух.

Карлос Контрера съобщи още, че предстои за обществения транспорт в столицата да се осигури възможност електротранспортът да закупи нови 12 електробуса с идеята за довозваща линия между Дружба 1 и Дружба 2 и една от линиите на автотранспорт да премине към Столичен електротранспорт. "Не сме се отказали да търсим финансиране за обновяване на автобусния парк. Ще търсим помощ и по линия на финансовите механизми на ЕС, така и заемно финансиране", добави председателят на транспортната комисия.

Плановете на столична община предвиждат до 2025 г. всички автобуси да бъдат със стандарт Евро 6, т.е. постепенно да намаляват старите дизелови автобуси, които са проблем за чистотата на въздуха.

Ето как Cтoличнaта oбщинa щe ce oпитa дa ce пpeбopи cъc зaмъpceния въздyx в гpaдa

Πo двa нaчинa Cтoличнa oбщинa щe ce oпитa дa ce пpeбopи cъc зaмъpceния въздyx в гpaдa. Eдиният e c paзшиpeниe нa „cинятa зoнa&...

Стоп на каруците

Комисията по обществен ред и сигурност тази седмица ще внесат доклад, който предвижда от юни 2022 г. на територията на целия град да се забрани  движението на превозни средства с животинска тяга, съобщи още Карлос Контрера.

"Заложили сме контролът да бъде осъществяван от три институции - от Столичен инспекторат, от Общинска полиция и от дирекция  Аварийна помощ и превенция, като в предложението, което ще внесем се предвижда, че освен превозното средство, временно се задържа и конят, който може да бъде върнат на собственика му, но когато заплати разходите по издръжката и обслужването на животното", каза той. В тази връзка,  с втори доклад ще бъде вменено като задължение на Екоравновесие да се грижи за временно задържаните животни, а не както сега - да се връзват пред полицейски управления и да ставаме свидетели на абсурдни гледки, добави той. За подходящ терен ще бъде предложено на общинските съветници да оборят района на Требич, за където да бъдат отделени около 20 000 лв. за създаване на инфраструктура, посочи още Контрера.

В много отношения хората, които ползват тези животни не полагат достатъчно грижи за тях, идеята ни е тези животни да бъдат задържани и когато собственикът дойде с паспорта, с документите за животното - да си го получи обратно. Смятаме, че с подобни действия ще ограничим това движение на ППС с животинска тяга, заяви той. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София