Отговорността на Фандъкова за мръсния въздух в София - всички да работели

2283
Отговорността на Фандъкова за мръсния въздух в София - всички да работели
Снимка: БГНЕС

Едно от най-големите предизвикателства пред нас е подобряване качеството на въздуха, въпреки че през последните години се отчита успех, това е един дълъг процес. Всички усилия са насочени натам. Но трябва цялото общество и всички да работят, защото сега през зимата отоплението е с твърдо битово гориво. Съчетанието на неблагоприятни климатични условия в града със засилено потребление на гориво е довело до повишените нива на замърсяването на въздуха в София. Това обясни кметът на София Йорданка Фандъкова, коментирайки данните за изключителното замърсяване на въздуха в София.

Фандъкова уточни, че най-високите нива на мръсен въздух се отбелязват в дните след Нова година, когато няма сериозен трафик в София. Неслучайно замърсяването е в периферията на София, където се отопляват с твърдо гориво. Интензивно подменяме инсталациите в детските градини. Изискват се огромни усилия и инвестиции за екологичен градски транспорт, допълни още Фандъкова пред bTV.

Над 200 хиляди автомобила трябва да влязат днес в София

В последния почивен ден от новогодишните празници, СДВР очаква в София да се върнат над 200 000 автомобила. Това заяви за агенция "Фоку...

По думите ѝ Столична община публикува информацията от 7 станции за състоянието на въздуха. Кметът уточни, че се работи по модернизацията на градския транспорт и системата за даване на предимство на градския транспорт и допълни, че вече има четири кръстовища, където е включена тази система.

Според експертът по околна среда Боян Рашев проблемът със замърсяването на въздуха в София е много по-сложен и е свързан с бедността: "Хората се отопляват на дърва и въглища. Караме много стари коли и твърде много дизелови коли, това също е въпрос на имане и на политика също. Общината малко неща може да направи, тя има малко опции."

Димитър Кенаров изрази мнение, че общината обещава повече велоалели и места за спорт, но това не се случва. Самият градски транспорт не се стимулира по такъв начин, по който би трябвало. Ако знаем, че с градски транспорт ще стигнем по-бързо и по-евтино, ще го ползваме, но когато това не е така, ще се качим на колата си, обясни той. Според него основното, което трябва да се направи, е информираността - липсва такава за замърсяването на въздуха: "Трябва да има такива на всяко голямо кръстовище. Половината дни в годината са със замърсяване над допустимото."

Специалистът по алергология проф. д-р Васил Димитров обясни, че праховите частици в атмосферата са причинители на бронхиалната астма. Те разпространяват по-лесно вирусите и бактериите и допринасят за развитието на алергиите.

Фандъкова: София е на първо място сред европейските столици по ръст на БВП

Над 3 млрд. са инвестираните средства от първия програмен период, с проекти, които успяхме да защитим. Това каза кметът на София Йордан...

Относно скандалните сделки с имоти Фандъкова заяви, че "бившият районен кмет на „Младост” Цвета Авджиева вероятно няма общо със схемите за кражби на апетитни парцели в столицата, но със сигурност служители на общината са свързани с имотната мафия."

"Опити за кражба на имоти не се правят за първи път. Ние имахме случаи, в които успяхме да защитим обществения интерес", допълни Фандъкова и даде пример с парк „Възраждане”, където отново е имало реституция с подправен подпис на бивш кмет.

По думите ѝ районни кметове са успели да спасят от застрояване зелени площи в „Подуене”, „Красно село”, „Слатина” и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София