Почистването на София за догодина: Забележките на ГЕРБ по проекта

1486
Почистването на София за догодина: Забележките на ГЕРБ по проекта
Снимка: Actualno/Елена Страхилова

285 млн. лева за почистване на София, тоест увеличение с 47 млн. лева спрямо досегашното ниво – това е цената на вече обявения за обществено обсъждане проектобюджет за чистотата на столицата, дело на новото управление, начело с Васил Терзиев.

Какво ново

В своя публикация във Фейсбук, общинският съветник от ГЕРБ и предишен председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев посочва, че става въпрос за огромна сума и че проектът е "с 99% съвпадение" с предложения от предишния градоначалник Йорданка Фандъкова план. "Екипът на г-жа Фандъкова остави подготвен проект за план-сметката по чистота, за да може новият екип да се справи в законовите срокове", уточнява Георгиев.

Още: Боршош предупреждава: София ще загуби милиони за нови детски градини и училища

Георги Георгиев

Къде е разликата – според Георгиев в миенето на основните булеварди и улици: "планът "Фандъкова" е заложил 14% увеличение на площите, а планът "Терзиев" – 17%“. Преглед на плана на Терзиев показва, че се предвижда 8 пъти годишно чрез автоцистерна с маркуч да се мие площ от 155 037 декара т.е. 17% повече от досега. За лятно улично почистване са планирани 45 700 000 лева, като са изброени освен миене с маркуч и други дейности – 24 пъти годишно миене с автоцистерни с дюзи, чистене на тротоари и алеи и т.н.

(Не)прозрачно

"На заседанието на общинския съвет в понеделник групата на ГЕРБ-СДС настоя зам.-кметът г-жа Бобчева да се качи в залата при съветниците и да представи план-сметката за чистота. Разбира се, това не се случи. Редно ли беше и така ли се прави - не, разбира се. Четири дни по-късно бюджетът за чистота е качен за обществено обсъждане на сайта на общината. Остава въпросът как така се обсъжда нещо, за което никой не знае и никой не говори", изтъкна Георгиев.

Той добави и друго за прозрачността на управление: „За новоназначените зам.-кметове на Столична община разбираме от табелите по вратите – никакво публично представяне, нито ред за техните биографии“.

Още: Засипаха Терзиев със сигнали за преливащи контейнери за боклук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com