X
 
 

Подземен музей с детски център отвори врати в София

3207 0
photo of Подземен музей с детски център отвори врати в София
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com
Археологическото ниво под бул. „Мария Луиза“ вече е подземен музей с детски център. В комплекс "Антична Сердика" сред руините на древния град са изложени и ценни експонати от Археологическия музей при БАН. С дарение от г-жа Силви Вартан експозицията е допълнена с новоизграден детски кът, който вече зарадва първите си посетители, предаде репортер на Actualno.com.

Комплексът „Антична София“ бе официално открит от зам.-кмета София Тодор Чобанов и зам.-министъра на културата Румен Димитров в компанията на „римляни“ от дружество за възстановки.

Културното министерство със съдебен иск: Строителят на Ларгото да отстрани проблемите

Министерството на културата ще предяви съдебен иск срещу фирмата-изпълнител на строителните дейности по проект „Античен културно-...

По изградени пътеки и стълбички в пространството между метрото и булеварда, посетителите могат да се разходят и да видят останки от жилищата на градския елит, пищно украсени с мозайки, обществени сгради, които са били свидетели на значими събития в историята на Сердика, както и предмети, оцелели през хилядолетията.

Представена е класическата римска епоха, но най-вече IV – VI век – Късната античност, когато нашият град е свидетел на множество удивителни събития, отбеляза зам.-кметът Тодор Чобанов. Като пример той посочи Сердакийския събор, който се провел в базиликата, чиито останки са оцелели и се виждат в новия подземен музей. „Това е най-голямата базилика, откривана в древния ни град и се смята, че тя е мястото, където са се събирали 600 епископи на събора“, добави Чобанов.

„В съседство са руини от резиденции на градските първенци, открити са конкретни данни за един епископ, живял наблизо“, съобщи още Чобанов. Той изтъкна, че в една от витрините от експозицията е изложен Декрет на тогавашното Градско събрание, с който се съобщава на жителите, че общината е изградила нова канализация и нов водопровод.

Министерство на културата загуби и на втора инстанция делото за Ларгото

Очаквано Министерството на културата (МК) загуби и на втора инстанция делото за неустойка от 750 хил. лв., която търсеше от изпълнителя...

Подземният музей е специално замислен за децата и учениците и към него е изграден Информационно-образователен център, в който се предвижда да работят и педагози, съобщи още Чобанов.

Специални благодарности бяха отправени към г-жа Силви Вартан, благодарение, на която е изграден детския кът. 

Тодор Чобанов не пропусна да похвали метрото, че е съхранило археологията и подчерта, че проектът за метростанцията и бил променян 4 пъти, за да се запази историческото богатстство.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално