През 2022 година в район "Изгрев" ще има църква

6062
През 2022 година в район "Изгрев" ще има църква
Снимка: iStock/Guliver

До 2022 година в столичния район „Изгрев“ ще има православен храм. Така и последният столичен район ще има място, където жителите му могат да се помолят. По този повод днес се състоя церемонията по вграждане на темелния камък на новостроящия се храм „Свети Пимен Зографски“. На ритуала в парк „Тинтява“ присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, столичният кмет Йорданка Фандъкова, кметът на „Изгрев“ Делян Георгиев, предшествениците му на поста, депутати и жители, предаде репортер на БГНЕС.

„За мен е чест да присъствам и с радост да подкрепя днешното паметно събитие. Съзижданието на нов храм е празник за всички вярващи и светъл духовен знак към цялото ни общество. Символичното полагане на основите днес в първата столична църква, носеща името на Св. Пимен Зографски укрепва вярата ни, която дава силен израз и опора на нашето самосъзнание и дамочувствие като народ. Издигането на нов храм винаги е свързано с надежди и ни обединява като общност“, заяви президентът Румен Радев и отправи благодарности към църквата, районната администрация и Столичната община. Той благодари и на всички даригтели, които безвъзмездо са предоставили труд и средства за издигането на този храм.

Софиянец открадна кръст от църква в родопско село

Софиянец открадна кръст от църква в родопското село Давидково, става ясно от съобщение на полицията в Смолян. Вчера 77-годишният отго...

„Нека днес си спомним и за нашата родова памет и нейното значение, защото преди четири столетия Св. Пимен Зографски възстановява множество духовни огнища в неговия роден софийски край, строи и ремонтира стотици църкви и манастири, много от тях лично изографисва. Подготвя ученици, създава собствена собствена школа, оставя след себе си последователи и посвещава своята каза на една огромна цел – духовното българско Възраждане. Този негов нравствен подвиг остава вписан завинаги в българската национална памет и история. Нека той ни дава пример и днес, че искрената вяра и родолюбие са най-светлия брод за България“, каза още той и коментира, че строежът на храма е пример за приемственост в работата на администрацията в района.

Кметът на район „Изгрев“ Делян Георгиев каза, че днес е празник за района, защото инициативата за изграждането на храм е отпреди 30 г. и припомни, че изграждането му е започна в края на месец септември.

„Годината, в която се чества 400 години от Успението на Св. Пемон Зографсдки тук ще се гради храм в негова чест и в прослава на Бога. На това място се срещнаха ворлята, приемствеността, трудолюбието и вярата, за да дойде денят, в който и в последният софийски район останал без църква да се чуят църковните камбани“, каза той.

Кметът на София Йорданка Фандъкова, която също присъства на церемонията, каза, че в това трудно време имаме нужда от опора, а по-голяма опора от Бога няма.

Предлагат градинката при КАТ-София да носи името на Стефан Данаилов

Кметът на СО Район "Изгрев" доктор Делян Георгиев изпрати писмено предложение до Столичния общински съвет градинката до КАТ да бъде име...

„Храм за около 40 000 души, толкова са жителите на район „Изгрев“. Предпоследният район беше „Младост“ със 100 000 души. Десетилетия нямаше къде да се молят. Слава на Бога, успяхме да изградим храм в „Младост“. Общо 5 храма в различни райони на София успяхме да изградим през последните години. В момента се завършва църквата в „Дружба“, очаквам напролет да може да бъде отворена. Проектира се още една църква в „Люлин“, обяви Фандъкова.

Тя припомни, че са били отделени 50 000 за градежа на храма Св. Пимен Зографски и средства ще бъдат заделени и в новия бюджет на общината за догодина.

В края на церемонията президентът Румен Радев се срещна с протестиращи, които се обявиха против строежа на жилищна сграда до детска градина в района. От своя страна Радев обеща да повдигне въпроса и потвърди, че най-голямата ценност за обществото ни са децата и ние трябва мислим за тях и бъдещето им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София