Продават над 1400 общински жилища в София на техните наематели

6960
Продават над 1400 общински жилища в София на техните наематели
Снимка: iStock

1464 общински жилища в София ще бъдат продадени на настанените в тях по административен ред наематели. Това реши на днешното си заседание Столичният общински съвет. Цените ще бъдат актуализирани спрямо поскъпването на имотите в столицатра, но ще запазят социалния си характер. 

"Недопустимо е да се продават общински жилища", заяви общинският съветник от групата "Патриоти за София" Димитър Антов. Той поиска да научи колко човека чакат за настаняване в такива жилища и колко са щастливците, които щемогат да закупят такова жилище. "И по колко години чакат тези, които чакат. Оказва се, че тези, които са щатливи, и вече години ползват тази благина, ще се възползват от още една благина - да си купят жилището, а онези, които чакат, не получават нищо. Това не е солидарно към всички нуждаещи се", аргументира се той. 

"В район „Люлин“ 99% от жилищата са на 40 и повече години, панелни. Те имат нужда от своите капиталови ремонти. СОС ще отдели ли за район „Люлин“ около 6-7 млн. лева, за да бъдат покрити тези разходи?“, попита от своя страна кметът Милко Младенов, аргументирайки се защо трябва да се продават общинските жилища.

Против продажбата на такива жилища се обяви кметът на район "Красно село" Росина Станиславова. Аргументите ѝ - част от тези хора вече не  отговарят на социалните критерии. "Неправомерно настанена дъщеря на зам.-кмет на друг район на ГЕРБ беше изведена вече от подобно жилище", даде пример тя, цитирана от БНР.

Против продажбата на общински жилища се обявиха и съветниците от "Демократична България", независимите им колеги Борис Бонев и Методи Лалов.

"Удивлявам се на пълната липса на житейска логика в това да приемеш, че някой е изключително затруднен да плаща пазарен наем, да го настаниш в общинско жилище за 30-70 лв. на месец и след това да се окаже съвсем нормално да извади 100 хил. лв., за да си го купи на половин цена", написа във Facebook кметът на район "Средец" Трайчо Трайков. И попита: "Щом някой разполага с такива средства, не следва ли, че си е стъпил на краката и има възможност да освободи жилището, за да се ползва то от наистина нуждаещи се?".

Групата на БСП подкрепи доклада. "Броят на общинските жилища е около 9000. Има хора, които са наематели, които години наред са стопанисвали тези жилища и са инвестирали в ремонти. Настояваме обаче за изготвяне на цялостна политика в тази сфера, за строителство и за придобиване на нови жилища от общината", обясни председателят на групата Иван Таков.

Предвижда се 30% от постъпленията от продажби на общинските жилища да се предоставят на районните администрации, на чиято територия се намират, за финансиране на изграждането, за основен и текущ ремонт на социалната и техническа инфраструктура на района.

По предложение на зам.-председателя на СОС Милка Христова от БСП се добави, че освен за социална и техническа инфраструктура, постъпленията ще отиват и за ремонт на общинските жилища в дадения район. Добавен бе и срок, в който районите да получават тези средства - в края на всяко тримесечие.

ОЩЕ: Движение "Възраждане": Районен кмет на София раздава общински жилища на свои близки

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София