Протест заради "таксата" за паркиране, ще има оплакване и до ЕП

5073
Протест заради "таксата" за паркиране, ще има оплакване и до ЕП
Снимка: БГНЕС

С надписи против търговията с улично паркиране, граждани излязоха на протест пред сградата на Народното събрание, където днес следобед ще заседава транспортната парламентарна комисия. Тя ще разглежда законопроект за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата, предаде БГНЕС.

Събитието беше обявено във Facebook като "Протест "ЗА" таксата!". Гергана Владкова председател на Сдружение Софийски обществен съвет обясни, че протестът подкрепя оставане на термина "такса" за платено паркиране по Закона за движения по пътищата. Тя подчерта, че улиците не са платен паркинг и когато се таксува означава, че се прилага административен режим, който важи за всички ни.

Това не е услуга, която може да се търгува, да се продава. Искаме тази дейност да остане, тя никога не е била приложена като административна дейност, до момента винаги е била използвана като стопанска, подчерта Владкова. "Считаме, че първо е редно законът да бъде приложен и едва, ако не работи – тогава да бъде променян. Пътищата нямат цена, уличното паркиране е нормално да се таксува, не да се търгува" , каза Владкова. Ние се борим да бъде спазен законът, уличното паркиране да остане административен режим. Искаме да се събират такси, те да са прозрачно определени, да знаем какво се случва срещу тях, как се управляват. Улицата се ползва по право, а не според това какви са ни финансовите възможности, нека да построят паркинги, там вече е нормално да се говори за стопанска дейност или да се налагат цени с ДДС, добави Владкова.

Ако законът все пак мине през парламента, Владкова каза, че няма да се откажат и ще търсят следващите административни стъпки за съпротива, включително ще стигнат и до Европейския парламент. "Тъй като по този начин държавата слага ръка върху едни средства, които са определени за общините, за нас, за нашите населени места", заяви тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София