СДС иска актуализиран план за Природен парк "Витоша"

1673
СДС иска актуализиран план за Природен парк "Витоша"
Снимка: БГНЕС

В своя официална позиция, воденият от бившия министър на икономиката във второто правителство на Бойко Борисов Божидар Лукарски Съюз на демократичните сили (СДС) поиска от правителството "в най-кратки срокове да приеме актуализирания план за управление на природен парк „Витоша“ за периода 2015 – 2024 година".

"Споровете около втория лифт на Банско са повод да припомним, че има много нерешени проблеми и в природен парк "Витоша". Нашата столица е с уникално местоположение, в подножието на планина, предоставяща всички възможности за туризъм, ски-спорт и отдих. Но вместо столичаните и гостите да са радват на този природен дар, сме свидетели на парадоксални ситуации: труден и понякога невъзможен достъп на хората до Витоша, стари или неработещи съоръжения, неудобен градски транспорт.

"Витоша ски": Модернизацията на инфраструктурата е належаща, но законът не я позволява

Затварящият механизъм на кабинка номер 111, от която падна дете, заключва нормално. Днес комисия извърши последователно 10 изпитания на...

Природният парк не трябва повече да се развива "на парче", а да стане достъпно и безопасно за столичани и гостите на София място. Актуализираният план за управление на Витоша дава цялостна визия за развитие. Предвидени са различни зони, които определят резерватите, опазването на природните местообитания, туристическите зони, зоните на хижите и спортните съоръжения. Така обособени, зоните са удобни за управление и контрол, а правилата са съобразни с видовете допустими дейности във всяка от тях", пише в официалната позиция на СДС.

Припомняме, че и в парк "Витоша" има немалко скандали - отново между природозащитници, като тяхно основно лице Тома Белев, който е и бивш директор на парка, и стопанисващата лифтовете фирма "Витоша ски" АД. Една от основните точки на конфликт са точно лифтовете и влековете - Белев твърди, че в сегашния план за управление е предвидено да има подмяна, но не и строеж на нови съоръжения или изграждане на ски писти. От "Витоша ски" пък казват, че планът не съответства на Закона за горите и Закона за устройство на територията, защото трябва да се промени предназначението на земята, на която са изградени лифтовете, обслужващи ски зона "Алеко", а планът не позволява изключване на земи от горския фонд. Отделно трябва да се подменят фундаментите и стълбовете на лифта, а това е строителство т.е. забранена дейност на горски територии. Белев контрира, че в чл. 54 от Закона за горите пишело, че станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са търпими строежи по Закона за устройство на територията, могат да се правят и в горски територии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София