"Спаси София": Ремонтът на "Дондуков" се извършва некачествено (СНИМКИ)

2608
"Спаси София": Ремонтът на "Дондуков" се извършва некачествено (СНИМКИ)
Снимка: Спаси София

Неправителствената организация "Спаси София" сигнализира за пореден некачествен ремонт на трамвайно трасе в София – този път на ул. Кракра, представляващ първа част от дълго чакания ремонт на бул. Дондуков.

От организацията разпространиха снимки, показващи че Столичната община продължава да изгражда трамвайната инфраструктура по доказала се като остаряла и некачествена технология, приложена също при ремонтите на пл. Руски паметник и ул. Козлодуй.

"Спаси София" иска от Фандъкова велоалея по "Дондуков"

От неправителствената организация „Спаси София“ се обръщат с отворено писмо към столичния кмет Йорданка Фандъкова, недоволн...

На снимките те правят сравнение между строителната технология за полагане на трамвайни трасета в София и подобна, изпълнявана в Прага през 2010г.: вместо надеждна хидро- и виброизолация се ползва обикновен найлон. Бетонната основа се полага без ограничаващи трасето бордюри или дори обикновен кофраж, заради което бетонът се разлива безконтролно, покривайки и и самите релси. Тази практика увеличава вибрациите и шума, което е предпоставка за напукване на пътното платно, както и за появата на пропадания на асфалта около релсите. Продължава и използването на дървени трупчета, вместо релсите да бъдат “захващани” от специални за целта метални щипки. “Използването на всички тези строителни методи характерни за миналия век, сериозно се отразява върху качеството и надеждността на трамвайното трасе” - заявяват от "Спаси София".

„Недопустимо е при заделен бюджет от над 7,2 млн. лв. за ремонт на участък с дължина от само 1,35 км да ставаме свидетели на подобен начин на строителство“, смятат от организацията и допълват, че изпълнителят фирма Трейс е била избрана да ремонтира бул. Дондуков заменяйки паважа с асфалтова настилка. След избраното решение за запазването на паважа, стана ясно, че разходите за асфалтиране на фирмата-изпълнител значително намаляват - още един мотив качествените материали и безупречното изпълнение да бъдат императив.

От гражданската организация припомнят и че по време на обществените обсъждания отговорните представители на Общината са обещали трасето по бул. Дондуков да бъде изпълнено по нова технология, гарантираща качество. Тази част от ремонта ще се изпълнява през следващите месеци и Общината тепърва трябва да оправдае думите си, но остава въпросът защо част от проекта щяла да се изпълнява качествено, а другата не, след като двете улици са част от един трамваен маршрут?

Министерството на културата ще пази паветата на "Дондуков" с...дискусии

Министерството на културата е за запазване на паветата на столичния бул. "Дондуков". Това заяви министърът на културата Боил Банов на к...

От "Спаси София" призовават кмета г-жа Йорданка Фандъкова и зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев незабавно да предприемат спешни мерки и да активират всички институционални механизми с цел недопускането на поредния скъпоплатен и в същото време некачествен ремонт. “Имат ли воля и необходимата експертност представителите на Столичната община да прекъснат порочната практика за “ремонт на ремонта”?” питат от “Спаси София”.

“Многократно сме обръщали внимание, че технологията, с която се ремонтират трамвайните трасета в София е остаряла и не се използва никъде в Европа. Именно това е и една от причините трамвайният транспорт у нас да бъде считан за бавен, шумен и непривлекателен, докато в Европа и по света трамваите преживяват своя ренесанс”. Ако не се промени подходът към ремонтирането и поддържането на трамвайната инфраструктура в София, ще се докаже за пореден път, че екологичният транспорт, качеството на въздуха и градската среда не представляват приоритет на Столичната община - смятат от организацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София