Студентски град като Слънчев бряг - курорт, кампус или жилищен квартал?

12283
Студентски град като Слънчев бряг - курорт, кампус или жилищен квартал?
Снимка: Wikimapia

​Ще го бъде ли бъдещето на Студентски град? На този въпрос се опитаха да отговорят представители на неправителствени организации, местна власт, студенти и заинтересовани страни в рамките на конференцията ЕDU17, посветена на темата за висшето образование, и организирана от сдружение "Лидери за европейско образование" (ЛЕО).

"​Основният проблем с настоящия Студентски град е, че той няма идентичност. Нито една от институциите, които управляват града, не знае какво ще се случи с него". Това заяви Гергин Борисов от организацията "Спаси София", като представи три сценария за бъдещето на един от най-популярните квартали не само в София, но и в цяла България.

По думите на Борисов първият вариант за Студентски град е той да бъде заличен като кампус и превърнат в нормален жилищен квартал. "В този случай държавата и университетите продават общежитията, частните инвеститори ги усвояват, София остава без кампус и студентите ще се налага да си наемат апартаменти", разви идеята на "Спаси София" Гергин Борисов.

Вторият сценарий е свързан с това държавата да реши, че има нужда от кампус и да премести съответно Студентския град. Това щяло да стане като държавата закупи терен за кампус, да се обяви архитектурен конкурс за нов кампус и в него да се привлекат световните университети.

Официално - в Студентски град дискотеките са четири пъти повече от общежитията

Едно студентско общежитие - четири възможности за избор къде да отидеш да купонясваш през нощта. Това показва статистика на ГД "Пожарна...

Третият сценарий на "Спаси София" лаконично звучи така: "Решаваме да не правим нищо, всичко остава такова, каквото е в момента".

Според организацията Студентски град в момента изпълнява функциите и на кампус, и на жилищен квартал, и на курорт.

​"​Ако е кампус, защо се допуска жилищно строителство​?​ Ако е квартал​,​ защо броят на заведенията е като в ​Слънчев бряг​?​ ​А​ко е ​курорт​​​, защо там се настаняват студенти​?", запита риторично Гергин Борисов.​​

Гергин Борисов, "Спаси София"

​Според "Спаси София" ​студентите имат нужда от спокойна среда, стимулираща академичното им развитие. Жителите​ на квартала съответно​ имат нужда от хармонична и подредена градска среда. Работ​е​щите имат нужда от градска среда, поощряваща бизнеса, привличаща и задържаща инвестициите​, а собствениците ​на обекти ​имат нужда от добра бизнес среда.

Спаси София: Цариградско шосе продължава да се напуква

Неправителствената организация Спаси София отново разпространи снимки на продължаващия и задълбочаващ се проблем с пукнатините на наско...

Студентите, жителите и работещите имат нужда от добри тротоари, чист подреден квартал, стриктно прилагане на правилата, добър и редовен градски транспорт​, обобщиха от организацията по отношение на потребностите за живущите в квартала.

От "Спаси София" имат и три идеи, които са свързани с дългосрочно подобряване на ​живота в един от най-търсените квартали в столицата.

Гергин Борисов разгърна предложението за ново трамвайно трасе за връзка със Североизточна и Югоизточна София със Студентски град, София тех парк, зала "Арена Армеец" и жк "Младост".

Не се налагат сериозни отчуждения, приблизителната цена на подобна инвестиция е 7 000 000 лв. Трамваят е екологичен транспорт с капацитет 5000 пътници на час с висока стойност, коментира Борисов пред Actualno.com. "Това трамвайно трасе е заложено в общия устройствен план и е крайно необходимо", каза още той.

Според "Спаси София" трябва да има нощен транспорт в София, който да включва 6 линии с интервал от 30 минути и една линия до Летище София с интервал 60 минути. Поради това, че Студентски град е втората най-популярна дестинация през нощта след центъра на София, той трябва да бъде свързан с денонощен транспорт, смятат от неправителствената организация.

"Спаси София": Ремонтът на "Дондуков" се извършва некачествено (СНИМКИ)

Неправителствената организация "Спаси София" сигнализира за пореден некачествен ремонт на трамвайно трасе в София – този път на у...

Друга ключова идея е обособяването на пешеходна зона в Студентски град с дължина 423 метра, която да е всъщност основната търговска улица на квартала. От "Спаси София" са пресметнали, че терените, които трябва да се отчуждят в този случай, са нула.

Повдигна се въпросът и за въвеждане на платено паркиране в квартала с цел ограничаване на безразборното струпване на коли, оформянето на по-широки и удобни булеварди и изграждането на многоетажни паркинги.

Междувременно кметът на район "Студентски" Димитър Дилчев припомни, че преди няколко години е внесъл идеята за обособяване на зони за платено паркиране в Студентски град, но не е срещнал абсолютно никаква подкрепа, с изключение на представителите на "Спаси София". Чуха се предложения също така с получаването на заповедта за настаняване, с която се сдобива всеки студент, когато решава да използва общежитието на съответния университет, към нея да се издава и стикер за платено паркиране, който да важи за определен период.

На въпрос на Actualno.com към Гергин Борисов дали въобще студентите ще са съгласни да плащат за паркинг на колите си, при положение че много от пространствата в Студентски град предоставят такава безплатна възможност, той каза, че е разбираема ситуацията, тъй като в момента много хора не виждат смисъл да плащат, щом могат да паркират безплатно. По думите му голяма част от София в момента предоставя такава възможност и затова има огромен хаос с паркирането. Борисов припомни, че Столична община е създала Центъра за градска мобилност, както и синята и зелената зона, точно за да се реши въпросът с паркирането и приходите от тези услуги да отиват за изграждането на паркинги. По думите му обаче нито един такъв не е построен към момента.

По време на конференцията се дискутира темата и за довършването на проекта за библиотека в Студентски град, коментира се и въпросът за дискотеките и шума в квартала, докато в залата имаше около 50 души, въпреки популяризирането на форума в социалните мрежи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София