Съдят Столична община заради мръсния въздух

4388
Съдят Столична община заради мръсния въздух
Снимка: Спаси София

Колективен иск срещу бездействието на Столична община относно замърсения въздух в София заведоха няколко неправителствени организации, които се обединиха под името "Група за чист въздух"*.

Конкретно искът касае периода 2015 - 2017 година. Жалбата касае липсата на мерки срещу високите равнища на фини прахови частици (ФПЧ). Организациите очакват от Софийския градски съд да установи дали и колко в периода 2015 - 2017 г. Столичната община е навредила с бездействието си на жителите на София, както и да я задължи да предприеме незабавни компенсиращи мерки след широко обсъждане с граждани и организации. "Ако успешно осъдим общината по този иск, това ще даде право на всички потърпевши от мръсния въздух на свой ред да завеждат дела на база подобно решение", заявяват от “Група за чист въздух”.

България е сред отличниците в ЕС по намаляване на замърсяването на въздуха

На фона на новините за рекордно мръсния въздух, който дишат софиянци, Евростат публикува изследване, поставящо България на първите мест...

София е столицата с най-мръсен въздух в целия Европейски съюз и един от най-замърсените градове в цяла Европа, напомнят активистите. И докато редица европейски столици приемат проблема със замърсяването като предизвикателство за нови, смели и иновативни решения за намаляване на емисиите, зелени и модерни политики в сферата на транспорта и градоустройството, Столичната община е допуснала да управлява града без приета стратегия цели две години. Вносителите на иска напомнят, че последната приета стратегия е изтекла през 2014 г., а гласуваната преди седмица Програма за качеството на атмосферния въздух 2015-2020 г. все още не е публична, и предвид скандалния начин на приемането й, имат съмнения в нейната законосъобразност и ефективност.

"Според доклад на СЗО за 2016 година около 9000 души годишно умират в България от болести, които се дължат на мръсен въздух", се посочва в иска на организациите и допълват, че по изчисления на Европейската комисия българската икономика е ощетена с 3 милиарда евро годишно от непреките разходи за здраве, произтичащи от замърсяването на въздуха. “Замърсяването на въздуха е сред водещите фактори за повишаване на сърдечносъдовите и респираторни заболявания, репродуктивните проблеми и влошаването на здравето на децата”, заявяват вносителите на иска и припомнят също, че здравословната и благоприятна околна среда са гарантирани права от Конституцията на България в чл. 55.

От инициативата напомнят, че очакват от новоизбрания зам.-кмет по екологията Йоана Христова да видят реални действия за предпазване на гражданите от замърсяването: да се оповестява адекватна и навременна информация за предстоящи и настоящи замърсявания; да се ограничава движението на автомобили в периодите на замърсяване; да се създадат зони с ниски емисии на вредни вещества; приоритетно да се развива градският транспорт и да се намалят пътуванията с лични автомобили; да се прекратят плановете за изгаряне на отпадъци в Топлофикация и др.

“До този момент всякакви обявени мерки или намерения за борба със замърсяването са бланкетни, неконкретни и изцяло в сферата на пожеланията”, заявяват вносителите и обясняват, че се надяват подобни искове да се заведат и из други градове в страната.

ЕК осъди България заради мръсния въздух

България беше осъдена пред съда на Европейския съюз заради мръсния въздух. Делото беше заведено от Европейската комисия и беше за наруш...

* Организациите, които влизат в "Група за чист въздух", са "Спаси София", "За Земята - Достъп до правосъдие", Асоциация "Диабет тип 2" и Център за независим живот, както и от адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София