Съветници от ДБ дават Боршош на прокуратурата

1721
Съветници от ДБ дават Боршош на прокуратурата
Снимка: БГНЕС

Общински съветници от „Демократична България“ в София сезираха главния прокурор Иван Гешев, Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), ГД „Национална полиция“ и Министерството на културата за злоупотреби от столичния заместник-кмет Мирослав Боршош като изпълнителен директор на НДК.

Яна Тодоранова, Михаил Паргов и Симеон Ставрев подадоха сигнал за незаконосъобразни разходи от Боршош още с встъпването му в длъжност през 2014 г. Преди седмица тримата съветници изнесоха информация за бизнес връзки на Боршош с Делян Пеевски, за злоупотреби и нецелесъобразно разходване на средства още от първата си година начело на НДК и поискаха оставката му. 

Сега тримата подават и официален сигнал на базата на чл.205, ал.1 от НПК, който изисква органите да бъдат уведомени при узнаване на информация за извършени противоправни действия, съобщиха от ДБ в СОС.

Още с встъпването в длъжност като изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош наследява 9 млн. лв. резерв, който е изразходван за една година за ремонти, разширяване на щата и хонорари. Броят на служителите на НДК достига близо 400 души (3 пъти повече от цялото Министерство на културата по същото време). Фонд работна заплата се увеличава с около 100 000 лева при общ фонд от 500 000 лева. Новият директор стартира множество обществени поръчки, като за някои от тях дори няма осигурено финансиране. За година НДК е докаран до практически фалит.

Сред разходите правят впечатление 23 000 лева за осигуряване на луксозен начин на живот на самия Боршош - сметки в заведения в страната и чужбина, куфар и телефон, за които разходи няма одобрение от Съвета на директорите. На следващо място, при наличието на други служебни автомобили, лизинговият договор за Lexus за лично ползване на г-н Боршош се подновява. 

„Тези средства са разходвани без да е ясно дали същите са одобрени от Съвета на директорите, което по естеството си означава, че Боршош се е разпоредил с паричните средства незаконосъобразно“, се казва в сигнала на тримата съветници. Като доказателство те прилагат всички решения на Съвета на директорите на НДК за периода, през който Боршош е изпълнителен директор.

На 31 март бившият управител на Националния дворец на културата Мирослав Боршош бе обявен за невинен от Софийски градски съд по делото за управлението на НДК. Той бе оправдан по всички обвинения - за разпореждане с 3 млн. лв. не по предназначение във връзка с подготовката на България за председателството на Съвета на Европейския съюз, безстопанственост и за сключване на неизгодни сделки. СГС отхвърли и исковете на НДК, и на държавата.

Процесът продължи 4 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Заради липса на канализация в столичен квартал: Протест предизвика задръстване

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София