Три зони в София стават Манхатън

8187
Три зони в София стават Манхатън
Снимка: Getty Images/Guliver

В София ще има обособени три зони за небостъргачи. Това са кв. "Люлин", Централна жп гара и в района на Цариградско шосе. Там ще може да се строят високи сгради над 75 метра, но това ще става само след разрешение от Столичния общински съвет (СОС). Това обясни главният архитект на София Здравко Здравков по време на дискусия за бъдещото развитие на столицата, организирана от БСП.

Той даде и конкретика относно зоните, като сравни това, което ще се случи с тях с развитието на Манхатън. Първата е от 7-ми километър посока Искър, около Цариградско шосе. Втората е в западно направление – продължение на бул. „Царица Йоана” с Околовръстен път. Там също има възможност за бъдещо сити, тъй като след продължаване на метростанция Люлин по бул. „Царица Йоана” до Околовръстното шосе ще може да се развие бъдещето сити. Третата зона е в района на Централна жп гара.

Подаръкът от ГЕРБ за "Стрелбище" - бъдещ ГРОБ

Снощи (13 юли) се проведе втори протест срещу планирания строеж на 43-етажен небостъргач на ъгъла на бул. "България" и бул. "Петко Тодо...

„За останалите зони слагаме кота корниз от 75 метра, а за комплексните градски центрове даваме възможност за сгради до 125 метра. Има известно условие, а именно Общинският съвет да дава възможност за издаване разрешение за строеж на сгради над 75 метра, т.е. контролът на Общинския съвет за високото строителство да бъде пълен”, допълни арх. Здравков.

Той се обяви срещу хаотичното появяване на небостъргачи, като според него трябва да се регламентира къде може да има високи сгради в столицата. По думите му ще има ограничения колко висока може да е една сграда.

Архитектът разясни и промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за застрояване и устройство на Столична община (ЗЗУСО), които са именно с цел да се регулира строителството.

Жители на кв. "Стрелбище" излязоха на втори протест срещу строежа на небостъргач

Втори протест на жителите на столичния квартал "Стрелбище" се проведе тази вечер в градинката на при кръстовището на булевардите "Бълг...

„Възникналата в последно време ситуация от поредица искания за високи сгради, които започват да се появяват хаотично в града, ни ангажира да направим такива промени, с които да създадем ясни регламенти къде може да се изгради бъдещето сити на София”, каза Здравков.

Той посочи и проблема - реституирани имоти, които според него са "тиктакащи бомби вътре в самите жилищни комплекси". "Непрекъснато излизат нови и нови имоти, за които гражданите научават едва след като започнат да бъдат ограждани. Сега ние сме длъжни да намерим правилната форма за решения, но срещу нас има частна собственост и трябва да отчитаме, че тя не може да бъде експроприирана. Държим на диалога в търсене на правилното решение, защото за гражданите този район е част от зелената система", коментира главният архитект.

Здравков уточни, че целта на промените е също така да се затворят законовите вратички, които дават възможности с формално нарязване на урегулирани поземлени имоти да се използват максимални параметри на имотите като плътност и интензивност. "Както виждате възможностите, които даде случаят НИКМИ на булевардите "България" и "Гешов", да се нареже формално един имот, да не се спазват показатели като плътност и интензивност, да се използва вратичката, която дава параграф 2, ал.9 от ЗЗУСО да не се спазват параметрите за зоната за обществено обслужване, ни изправя пред ситуация, в която трябва да отговаряме на хората защо някой там иска да стори 43-етажна сграда", каза той.

Що се отнася до казусът с небостъргача в квартал "Стрелбище", то "категоричното ми желание е градинката да остане част от зелената система на града”, заяви главният архитект на София. 

Фандъкова за високото строителство: Пред дилема сме – или закона, или целесъобразността

При всички случаи София трябва да се развива. Въпросът е в кои зони да има по-високо строителство. Напоследък наричаме всичко небостърг...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София