Търси се нов прокурор на София, след като "гнилата ябълка" Бецова вече е върховен обвинител

3184
Търси се нов прокурор на София, след като "гнилата ябълка" Бецова вече е върховен обвинител
Снимка: БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет откри процедура за избор на нов градски прокурор на София. Изборът се налага, след като градският прокурор на столицата Христо Динев подаде оставка "по лични причини". Динев обаче не напуска системата и остава прокурор. След като решението бъде публикувано в "Държавен вестник", кандидатите за поста ще имат 14 дни, в които да депозират заявление за участие в конкурса, пише в. "Сега".

На предишното заседание прокурорската колегия избра зам.-ръководителя на СГП Емилия Русинова за изпълняващ функциите на градски обвинител. Предложението за нея бе на главния прокурор Сотир Цацаров. По информация на "Правен свят" за титуляр се спряга името на окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов. Самият Цацаров беше шеф на окръжния съд в Града под тепетата, преди да стане главен прокурор.

Градският прокурор на София подаде оставка

Христо Динев подаде оставка като градски прокурор на София, пише "Правен свят", позовавайки се на свои източници. Това е станало днес, ...

Междувременно прокурор Боряна Бецова, за която френският посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан попита в прав текст дали е гнила ябълка, беше повишена в ранг. Сега тя е върховен прокурор. Това ѝ дава възможност да участва в конкурс за повишение до върховните нива на прокуратурата. Бецова нашумя с факта, че водеше делата с ресор "ДПС". Първо тя водеше проверката по сигнала на "Протестна мрежа" за организирана престъпна група на Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков, но проверката не показа нищо, защото Пеевски "хипотетично не е извършил престъпление"! Бецова водеше и проверката срещу бившия министър на инвестиционното проектиране Иван Данов - за получаване на помощи за безработица от Франция, но докато траеше проверката, давността за нарушение изтече. Бецова е част и от делото срещу Христо Бисеров, което крушира на първа инстанция и бившият депутат от ДПС беше оневинен за пране на пари.

От атестацията се разбира, че в периода 2009 до края на 2013 година прокурор Боряна Бецова е водила 174 досъдебни производства и разследвания. Постигнала е две оправдателни присъди и шест върнати от съдиите обвинителни актове за допуснати процесуални нарушения, пише Mediapool.

Извън това атестационната комисия е проверила на случаен принцип общо 61 акта на Боряна Бецова. Оказва се, че потвърдени от горестоящите прокуратури са 41 акта, а изцяло отмените са 20. Това означава, че е отменен всеки трети неин акт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София