Улицата на позора - Ден 3

10266
Улицата на позора - Ден 3

"Осигуряването на достъп се отнася до използвания в момента начин на преминаване". Това потвърди кметът на София Йорданка Фандъкова пред Actualno.com относно затворената на 9 август ул. "Майор Първан Тошев", която е един от изходите на столичния квартал "Стрелбище". Затварянето на улицата стана посредством полагане на лека телена ограда от фирма НИКМИ АД, която твърди, че преградената част от улицата е незаконна и минава неправомерно през имот на фирмата. Оградата стои вече трети ден!

От Столична община уточниха и, че са предприели действия "за отчуждаване и изграждане на улица, както е предвидено по регулация, която свързва ул. "Майор Първан Тошев" и бул. "Петко Тодоров". Това означава да бъде построена нова улица (бел. ред. - нарисуваното с червена отсечка на долната снимка, в зелено е сега съществуващата улица в частта си, която е преградена), която да мине на метър-два от жилищен блок и по този начин имотът на НИКМИ да не бъде пресичан от какъвто и да е път, който може да бъде счетен за публична общинска собственост.

Именно такъв бъдещ развой на нещата кара жители на квартал "Стрелбище" да се опасяват, че това окончателно ще позволи изграждане на небостъргач в градинката при булевардите "България" и "Петко Тодоров". Причината – така два имота, които са собственост на НИКМИ, ще бъдат свързани, а освен това този нов, по-голям имот, ще е ограден от три улици и в сила може да влезе действието на чл. 27 от Закона за устройство на територията (ЗУТ). По точно този член НИКМИ успя да построи „Милениум Център”, защото при свързани имоти "с лице на три или повече улици" (тълкуване на ЗУТ от Савин Ковачев, зам.-министър на регионалното развитие в кабинета на Сергей Станишев), в този, който се пада централен, може да бъде построено каквото пожелае съответният инвеститор, стига да е свързано със съседни сгради. А тези "съседни сгради" се намират просто на съседните имоти, които пак са собственост на същия инвеститор.

Несъществуващата улица

Индиректно, с отговора до Actualno.com, Столична община потвърждава твърдението на Милчо Благоев (бел. ред. – един от собствениците на НИКМИ АД), че заградената от НИКМИ АД част от ул. "Майор Първан Тошев" не е законна.

НИКМИ АД представи документи от 2008 година, с които фирмата е поискала още тогава да загради имота си т.е. въпросната градинка, включително част от ул. "Майор Първан Тошев". Тогавашният кмет на район "Триадица" Евтим Евтимов и главният архитект на района Иван Шишков, който все още е на поста и който живее точно до парцела, заради който сега стават драмите, отговарят на 14.07.2008 година, че "в рамките на УПИ I (урегулиран поземлен имот) е изградена асфалтирана улица, която би следвало да е публична общинска собственост" и обещават да разгледат молбата на НИКМИ да постави ограда. В писмо-отговор от 22.07.2008 до това становище от район „Триадица”, инж. Милчо Благоев заявява, че "изградената асфалтирана улица е незаконна, не е отразена и не съществува във влезлия в сила на 26.05.1993 година план". При заграждането на улицата на 9 август Благоев се оплака, че общинските власти не са обърнали внимание на молбата му години наред.

По информация на Actualno.com обаче частта от улица "Майор Първан Тошев", която сега е заградена от НИКМИ, е строена още преди фирмата да купи имота - години преди това! Остава загадка как така тя не е узаконена като публична общинска собственост, след като със заповед № РД-18-108 от 13.12.2016 г. на изпълнителния директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) Марин Киров е одобрена кадастрална карта на район "Триадица"!

Развоят на събитията на 10 август

Към Столичния инспекторат беше подаден сигнал, че при разчистването на втория имот на НИКМИ - от другата на градинката и на улицата страна (бел. ред. - преграден с червено на долната снимка), са били отсечени без позволение дървета, включително е извадено орехово дърво, а орехите са защитен вид по закон. От фирмата отричат такова нещо, като казват, че са чистили само растителност със стебла под 10 сантиметра в диаметър, а късно следобед имаше служители на Столичния инспекторат, които проверяваха на място. Тепърва ще стане ясно какъв е резултатът от проверката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София