В кой зам.-кмет на София се прицели полицията заради 85 млн. лв. от такса битови отпадъци?

3505
В кой зам.-кмет на София се прицели полицията заради 85 млн. лв. от такса битови отпадъци?
Снимка: Actualno.com

Икономическа полиция е започнала проверка на зам.-кмет в Столична община заради информация за неправомерно изразходвани близо 85 млн. лв. от парите на столичани. МВР ще проверява изнесенни данни в медиите, според които целеви приходи от такса смет са били начосени в разрез с правилата за покриване на несвързани с чистотата разходи.

От свой източник Actualno.com научи, че става въпрос за Дончо Барбалов, който е зам.-кмет по финансите в Столична община. Опитите ни да се свържем с него за коментар останаха без резултат.

Проверката на полицията е по чл. 254а от Наказателния кодекс. Той гласи: (1) Длъжностно лице, което в нарушение на бюджетен закон или подзаконов акт по прилагането му се разпореди с бюджетни средства или със средства с целево предназначение не по предназначението им, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация. (2) Ако от деянието по ал. 1 са настъпили вредни последици за държавата или общината, наказанието е лишаване от свобода до пет години. И в двата случая при доказване на вина съответният човек може да бъде лишен от право да заема определена държавна или обществена длъжност.

От Столична община излязоха с позиция, в която се казва, че всички приходи от такса битови отпадъци се използват за дейностите по сметосъбиране, обезвреждане на отпадъци и поддържане на чистота в териториите за обществено ползване. "За това всяка година Столичният общински съвет приема план-сметка за дейностите по чистота, която съдържа прогнозни разходи на база прогнозни приходи пред календарната година, за която се определя и размера на таксата", съобщиха от СО.

По отношение на проверка, извършвана от ГД „Национална полиция“, от Столична община съобщиха, че са предоставили всички поискани данни и разяснения на бюджетните процедури. "Предоставената информация включва и съдебни решения за начина на изразходване на средства от такса битови отпадъци за минали години", се казва още с позицията.

Вдигането на местните данъци е недопустимо и без аргументи, смятат общински съветници

Вдигането на данъците беше направено по начин, по който е недопустимо и е абсолютно неаргументирано от гледна точна на това, че всяка г...

От няколко години общинският съветник от „БСП за България“ Иван Таков, който е и зам.–председател на Комисията по бюджет и финанси в СОС, алармира, че няма яснота за какво се изразходват парите от такса „Битови отпадъци“. По думите му Столична община получава от таксата смет много по–високи приходи, отколкото дава за чистене и сметосъбиране.

В края на миналата година той заяви, че от групата на БСП в СОС няма да подкрепят план сметката за чистотата на София за 2022 г.

Тогава Таков изтъкна, че за последните 11 години средствата за почистване на София са се увеличили с над 80%, но въпреки това чистотата в столицата продължава да е на незадоволително ниво. По думите му една огромна част от предвидените средства по план-сметките през последните години се разходват за дейности извън регламентираните.

Общинският съветник от БСП обясни, че от 2014 г. до 2020 г. приходите в план-сметките за чистота надвишават разходите с над 197 млн. лева. За 2019 и 2020 г. пък е формиран излишък от такса битови отпадъци в размер на 67 млн. лв. „Къде отидоха тези пари? Очевидно е, че не е за чистотата на града. Затова и нашата група няма да подкрепи план сметката за чистотата на града за 2022. И в това няма никакъв популизъм", категоричен е Таков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София