В Самоков отрязаха кабели на интернет доставчик - законно ли?

2312
В Самоков отрязаха кабели на интернет доставчик - законно ли?
Снимка: БГНЕС

Започна премахването на кабели на интернет оператори по ул. "Отец Паисий" в Самоков. Това е първата стъпка към регламентиране на прокарване на кабелите в рамките на града, заради изключително загрозяващото прокарване на мрежите, съобщиха от местната администрация на 13-ти май, 2022 година. От общината се ангажираха да съдействат за изграждане на мрежи, но изричното им изискване е това да бъде съобразено с естетиката на градската среда. Така стартира история, която е малко по-дълбока от очевидното - защото отсрещната страна е категорична, че е изрядна и всъщност става въпрос за необяснимо на пръв поглед административно спъване на бизнес.

Няколко дни по-късно Actualno.com получи сигнал за незаконно премахване на интернет кабели в града. Ето какво гласи той:

"Спозаф" ЕООД разположи електронна съобщителна мрежа (ЕСМ) в Самоков. Мрежата е въздушна и е разположена върху стълбове на "Електрохолд" АД, като процедурата се извършва по реда на ЗЕСМФИ (Закона за електронните съобщителни мрежи и физическата инфраструктура). Съгласно този закон операторът на ЕСМ трябва да има проект и становище от инженер - конструктор. Проектът се съгласува от мрежовия оператор, в случая "Електрохолд" и се сключва договор за наем с него. След разполагане на ЕСМ, за същото се съставя протокол между проектанта, оператора на ЕСМ, инженер - конструктора, мрежовия оператор и лицето, извършило действията по разполагане на мрежата. След това този протокол и описание на дейностите по разполагане на ЕСМ се подават за регистрация в Единната информационна точка към Министерството на транспорта и съобщенията (така е по закон). По отношение на общината се изпраща само уведомление за разполагането на ЕСМ. Горното е извършено от "Спозаф" ЕООД, след което то продаде ЕСМ на "Май Акт" ЕООД", съобщиха от фирмата.

Собственик на двете дружества е Николай Димитров.

В сигнала до Actualno.com се казва и, че община Самоков, в отговор на уведомлението, че ще изграждат мрежа, поискала документи, за да се произнесе по законността ѝ. Общината няма право на това, казва юристът на фирмите адвокат Станислав Калчев. Той твърди - последвало издаване на констативен акт за незаконност на мрежата, разположена от неизвестен извършител. Актът обаче не бил изпратен до Електронната информационна точка, както изисква законът. Вместо това общината издала заповед за премахване на част от мрежата, която е с предварително изпълнение. Премахването започнало на 12-ти май, но без да бъде качена заповедта в интернет сайта на общината, се посочва в сигнала - т.е. стои въпросът как е влязла в сила.

Адвокат Калчев уточни, че работата на терен е финализирана в края на миналата, началото на тази година. Той посочи, че режимът за тази инфраструктура наистина бил по Закона за устройство на територията, но с влизането в сила на новия Закона за електронните съобщителни мрежи и физическата инфраструктура той вече е значително облекчен и за общината режимът е уведомителен.

По думите му, докато заповедта на кмета или предварителното ѝ изпълнение не падне, рисковете от щети на фирмата са значителни.

"Дружеството търпи загуба на клиенти, които само досега са около 100. Най-вероятно всички те ще си прекратят договорите. По-голямата част от кабелите по тази улица са премахнати вече, като са иззети всички активи, които биха могли да спомогнат за възстановяването ѝ", допълни адвокатът.

На въпрос защо собственикът се води неизвестен, той отговори, че фирмата още не си е поставила маркировка. "Но дори при тази хипотеза общината не е изпълнила докрай задължението си да разгласи този констативен акт. Те трябва да го поставят на таблото на общината, на интернет страницата й и да уведоми Електронната информационна точка. Такова уведомление не е изпращано и не е качено в портала на ЕИТ. Дружеството проверява всеки ден в портала дали има нещо, което я касае. Няма качен констативен протокол. Общината, тъй като има регистрация с електронен подпис, може да види в ЕИТ всички документи на дружеството", подчерта адвокат Калчев.

Той каза, че ще обжалват кметската заповед със сигурност, ако те сами не си я отменят. "Единствената възможност е кметът да си я отмени на база цялата документация, която доказва, че мрежата е законна. Самата заповед за премахването не е качена на сайта и таблото на общината, което е изискване на АПК. Като изтече 7-дневен срок се счита, че е редовно връчена", обясни юристът. Той добави, че е представил на общината всички документи (бел. ред. - документите бяха предоставени и на Actualno.com), доказващи законността на тази мрежа, за да си отменят заповедта, тъй като никой няма полза от съдебни дела.

От общината са категорични, че действията им по премахване на мрежата са правилни и законосъобразни. Оттам коментираха пред Actualno.com, че са премахнати само кабелите, на фирмите, които не са изпълнили законовите изисквания. Казаха и, че новият закон значително улеснява бизнеса и поставя минимални изисквания за доставчиците, но те и това не са направили.

Дали?

"Не сме уведомени от общинската администрация за премахването на въпросната мрежа. Потвърждаваме, че имаме коректен договор с "Май Акт" ЕООД и те си го изпълняват. Фирмата, която отговаря за стопанисването на тези стълбове, е "ЕРМ Запад" (бивше "ЧЕЗ Разпределение") – част от "Електрохолд" АД", заяви за Actualno.com говорителят му Маргарита Насева.

От пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията (МТС) потвърдиха, че "Спозаф" ЕООД имат разположена въздушна кабелна електронно съобщителна мрежа на стълбовна ел. мрежа ниско напрежение (МНН) или мрежа средно напрежение (МСрН) на територията на Самоков (599 бр. стълбове), придобита от "Май Акт" ЕООД по договор за покупко-продажба от 31.03.2022 г. Мрежата е регистрирана и в Единната информационна точка съгласно закона.

"В случаите, в които операторът на електронна съобщителна мрежа, подлежаща на премахване, не е известен, мрежовият оператор, който стопанисва засегнатата физическа инфраструктура, публикува покана с искане за премахване на интернет страницата си и в Единната информационна точка", уточниха от МТС.

Нарочната проверка, направена от министерството, показала, че такъв констативен акт не е публикуван в Единната информационна точка, нито е изпращан на посочения за целта имейл адрес от община Самоков.

Заглавна снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София