Вили Лилков: ПП призоваваха за подкрепа за Радев, аз ще търся от СДС и ДСБ

6057
Вили Лилков: ПП призоваваха за подкрепа за Радев, аз ще търся от СДС и ДСБ
Снимка: Actualno.com

Проф. Вили Лилков, който официално обяви, че ще се кандидатира за кмет на София, издигнат от инициативен комитет, каза, че този негов ход няма да разедини десницата, а ще я обедини.

В интервю пред bTV той бе попитан защо е подкрепил Йорданка Фандъкова на предишните избори за столичен кмет, заради което отнесе критики. Лилков отвърна, че твърдо е застанал срещу кандидатурата на Мая Манолова, защото "София не трябва да бъде управлявана от червен кмет".

Общественици издигат проф. Вили Лилков за кандидат за кмет на София

Инициативен комитет издига проф. Вили Лилков за кандидат за кмет на София на вота наесен. Това става ясно от Facebook страница,...

Освен това той атакува ПП-ДБ за издигането на Васил Терзиев за столичен кмет заедно с подкрепата на "Спаси София". Според него децата по принцип не носят отговорност за това, което са правили родителите им, но "тук говорим за най-мракобесния режим", каза Лилков.

ОЩЕ: Фактите за Васил Терзиев, семейството му и ДС: Всеки сам преценява, I част (ДОКУМЕНТИ)

Вили Лилков напомни, че ПП са призовавали за подкрепа за Румен Радев на последните президентски избори, а самият той е влязъл в инициативния комитет, издигнал проф. Атанас Герджиков. "Закото в ИК на Румен Радев имаше над 20 агенти на Държавна сигурност", каза той.

На въпрос кандидатурата му няма ли да раздели дясното, той отвърна, че "тя ще обедини десницата". "В следващите дни ще искам подкрепа от СДС и ДСБ. Сигурен съм, че ще се явим наесен в добра форма и ще сме истинската алтернатива за спечелване на изборите в София", твърди Лилков.

Относно подкрепа от ГЕРБ той каза: "ГЕРБ са длъжни да се явят със своя собствена кандидатура. Първата причина е техническа, а втората – задължени са, за да защитят своето 18-годишно управление в столицата. От 2005 г. ГЕРБ управлява столицата и трябва този лидер да защити това, което са постигнали, и да обясни това, което не са постигнали.

Вили Лилков: Нашите служби са били пробивани от съветска агентура (ВИДЕО)

На 3 юни 2023 г. (събота) от 12 ч. на остров Персин - Белене ще се състои поклонение в памет на жертвите на комунизма в един от най-зло...

Ако трябва с две изречения да кажа какво е София: София е един хубав град, град, който обичам, но и град, който е в 20 век. Това, което се случва в последните години, е растеж без развитие. Бих искал в тази кампания да влезем в този разговор. Разговорът ще бъде влизането на София в бъдещето – сега! София не е постигнала своите градоустройствени цели, още е в песимистичния сценарий на своето развитие, тя трябва да поеме към новия век", заяви Лилков.

Според него проблемът с детските градини може да се оправи "с много пари". "Едно място в детска градина, за да се открие, струва между 38-40 хиляди лева. Ако в София има недостиг от 10 хиляди места, сметнете за колко милиона става въпрос. Ако Столична община се нагърби с този проблем, може да го реши за 4 години чрез инвестиции. Но идва един друг проблем – с местата в първи клас. Не се говори за това, там имаме проблем. Но София има други, по-големи проблеми", заяви той.

"Изпълнява се много сериозна програма за ремонт на тротоарите за милиони. Но София има по-тежки проблеми. Тя е национален център на науката, културата, образованието, икономиката. Но тя трябва да се превърне в европейски център. Структурният проблем е начинът на управление – Общински съвет и районни кметове без правомощия", каза Лилков.

Припомняме, че в инициативния комитет, който го издига, влязоха имена като Богдана Карадочева, Васко Кръпката, Теди Москов, проф. Кирил Топалов, Тодор Токин, Ваньо Шарков, Иван Лечев, Аня Пенчева, Ивайло Цветков-Нойзи, а също и бившите министри на финансите и външните работи в кабинета на СДС Муравей Радев и Надежда Нейнски. Инициаторите представят проф. Лилков като едно от емблематичните лица на десницата.

Той е един от учредителите на ДСБ, а след това дълго време бе столичен общински съветник от СДС и Синята коалиция, както и заместник-председател на Столичния общински съвет. През 2014 г. беше избран за народен представител от групата на Реформаторския блок.

Проф. Вили Лилков: Мълчанието за аварията в Чернобил е едно от най-големите престъпления на комунизма

„През 2020 година Борисов казваше, че ще се счупи държавата. Прав беше. Копаеха се окопи, които трябва някой да прескочи. Автенти...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Съдът каза "не" на новото движение и паркиране при НДК и центъра на София

Крачка назад? Васил Терзиев с поредна мярка относно новото пътно движение в София

Васил Терзиев ще убеждава работещите в Столична община да не гласуват партийно

Въпреки скандалите и исканата оставка: Новата организация на движение в центъра на София остава

Кметът на Самоков оглави важна комисия в Сдружението на общините

"В присъствието на бивш премиер": Поставиха мраморна плоча в двора на училище в Самоков

Георги Георгиев: Глобен е строител, забавил важен проект в София (ВИДЕО)

Чистят речни корита и дерета в София

Мият училищните дворове в София за 24 май

Столична община и МРРБ съгласуват остатъка от старото Околовръстно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София