"Витоша ски" се чуди как община и държава казват, че може да ремонтира Княжевския лифт

9116
"Витоша ски" се чуди как община и държава казват, че може да ремонтира Княжевския лифт
Снимка: БГНЕС

Думите на главния архитект на София Здравко Здравков, че Княжевският лифт може да се ремонтира и без промяна в Плана за управление на природен парк "Витоша" предизвикаха веднага реакция от стопанисващата лифта компания "Витоша ски".

Припомняме, че и в парк "Витоша" има немалко скандали - между природозащитници, като тяхно основно лице е общинският съветник от "Демократична България" Тома Белев, който е и бивш директор на парка, и "Витоша ски" АД. Една от основните точки на конфликт са точно лифтовете и влековете - Белев твърди, че в сегашния план за управление е предвидено да има подмяна, но не и строеж на нови съоръжения или изграждане на ски писти. От "Витоша ски" пък казват, че планът не съответства на Закона за горите и Закона за устройство на територията, защото трябва да се промени предназначението на земята, на която са изградени лифтовете, обслужващи ски зона "Алеко", а планът не позволява изключване на земи от горския фонд. Отделно трябва да се подменят фундаментите и стълбовете на лифта, а това е строителство т.е. забранена дейност на горски територии. Белев контрира, че в чл. 54 от Закона за горите пишело, че станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са търпими строежи по Закона за устройство на територията, могат да се правят и в горски територии.

Фандъкова поиска техническа експертиза, за да възстанови Княжевския лифт

Столична община ще възложи независима техническа експертиза за възстановяване на Княжевския лифт. Благодаря на всички общински съветниц...

Сега Здравко Здравков каза пред БНТ, че на среща на кмета Йорданка Фандъкова, министрите на екологията и земеделието, както и представители на спортното министерство и Столичния общински съвет се изяснило, че ремонт може да има без да се изменя плана. Можело лифтът да бъде възстановен в съществуващото трасе, като вече били правени проучвания на основите и нямало проблем. Ако се налага удължаване на някое от на трасетата, едва тогава може да се пристъпи към изменение на плана за управление на парка.

Само че "Витоша ски" съвсем не мисли така: "От вчерашните изявления обаче ние не разбрахме какво се е променило през последните няколко седмици, което радикално е сменило правните схващания на ресорните институции, които многократно публично са твърдели, че не може да има нови стъпки в старите трасета, именно поради рестрикцията на плана за управление на природен парк "Витоша". Освен това са налице множество решения на междуведомствени работни групи, организирани както от Министерството на туризма, така и от Министерството на младежта и спорта. Без каквато и да е позитивна правна промяна в един момент, тълкуването радикално се променя. Ще изчакаме официалните становища и писмените мотиви относно законността за възможната подмяна на съоръженията.

Когато пристъпим към смяната на съоръженията, ние държим те да са произведени и монтирани от световните лидери на пазара – "Допелмайер" или "Лайтнер". Именно те категорично отхвърлиха варианта, при който могат да се използват старите фундаменти. Във връзка с изказванията на главния архитект на София г-н Здравко Здравков, че е възможно върху старите фундаменти, да се монтират нови стълбове, ние сме готови да направим незабавно среща на него с водещите инженери и конструктори в производството на лифтове. На нея трябва да стане ясно дали е възможно или не подобна идея.

"Витоша ски" отива на съд заради решение на Столичния общински съвет за Княжевския лифт

"Витоша ски" АД изразява своето несъгласие за притежавани от нея или нейното дъщерно дружество "Въжени линии" ЕАД лифтове, да се харчат...

От 11 месеца чакаме да ни възложат изработването на специализирания подробен устройствен план, за да можем да го процедираме пред Министъра на земеделието, храните и горите и пред РИОСВ – София. Не искаме на нас да се преписва чуждо бездействие. Когато всички имаме желание и вървим в една посока, цялата процедура за приемането на специализирания устройствен план може да се случи в рамките на 3 месеца и да бъдат поръчани съоръженията." Компанията пак казва, че е готова да работи за смяна на лифта, но "само в рамките на закона".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София