Заводът за боклук не работи ефективно, алармира Васил Терзиев

1932
Заводът за боклук не работи ефективно, алармира Васил Терзиев
Снимка: Личен архив

Заводът за боклук край село Яна е поддържан зле и не може да работи ефективно. Това твърди кметът на София Васил Терзиев след проверка в завода.

"Отпадъците са ресурс, а не проблем", каза Терзиев и изтъкна, че заводът не работи по замисъл. Инспекцията му е установила, че има проблеми по цялата верига.

Терзиев посочи, че ако този завод трябва да преработва 90% от всичко, което влиза и трябва да се депонират 10%, то в момента се депонират 90%, а 10% се преработват, което е точно обратното. Според него това е поради множеството дефекти в системата. Още: Терзиев: София има нужда от широка коалиция в Общинския съвет

По думите на кмета в предприятието е имало доста видими сигнали за лошо управление, по тази причина е освободил директора Фридрих Катцер и е назначил Николай Савов за временно изпълняващ длъжността.

"Възложихме му няколко задачи", каза Терзиев и обясни, че една от тях е изготвянето на пълен доклад за състоянието на предприятието, както и план за оздравяването му. 

Мнението на новия директор

Според Николай Савов причината за краха в завода е безстопанственост, лоша поддръжка и липса на отговорност. И изброи установените проблеми. Един от тях е липсата на рециклируеми материали. Пластмаса за последните няколко месеца не е отделяна, тъй като фирмите, които търсим, категорично отказаха да я вземат, заради много лошото ѝ качество, обясни Савов.

Той допълни, че за рециклирането на хартията има сключен договор с фирма, която също отказва да я вземе, а металите, които се отделят за рециклиране, не са нужното количество, за да бъдат рециклирани. Още: Новата Клондайк: Клоните заринаха София

По думите на Савов над 50% от камионите директно са влизали на депо, а не са минавали през инсталациите за сепариране, а това, което е минавало през инсталациите, също е депонирано.

Според Савов този проблем се получава, защото почти всички сепариращи линии не могат да работят, защото не са поддържани. Наличието на много прах в отпадъка също спомага за лошото състояние на машините, допълни той.

Миналата година, през декември е пусната клетка номер три на площадка "Садината", а тя вече е запълнена с толкова много количество боклук, че ще се наложи използването на клетка четири, посочи Савов.

Според него решенията са няколко, като едно от основните е подобряването на качеството на РДФ (твърдо гориво от отпадъци),а това ще стане с възстановяване на всяка една от сепариращите линии. Още: Силна миризма на газ притесни жителите на няколко столични квартала

По думите му лошото състояние на машините, многото прах в отпадъците и затруднената работа на вентилаторите, води до това, че третираното модифицирано гориво, получено от отпадъци, не може да бъде оползотворено. 

Друг проблем, който посочи изпълняващият длъжността директор на СПТО, е че в завода има видеонаблюдение, но то работи само в определени моменти и ситуации, но в други не функционира.

Николай Савов и преди е бил директор на Столичното предприятие за третиране на отпадъци от неговото създаване през 2013 г. до 2016 г. Той е бил експерт в "Депо за неопасни отпадъци и ПСОВ "Садината", както и зам.-кмет по екологията на Елин Пелин до 2021 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София