Заводът за горене на отпадъци - куп неясноти и куп обещания

3100
Заводът за горене на отпадъци - куп неясноти и куп обещания
Снимка: БГНЕС

Липсата на прозрачност като че ли е най-големият проблем. Трябва да се обсъдят всички възможности, ние това искаме – извинявайте, но обществено обсъждане в 9-10 часа сутринта в работен ден ... Това заяви общинският съветник от Политическа група 5 Венци Мицов. Припомняме, че групата и неправителствената организация "За Земята" организираха вчера (28 май) протест – заради отказа да се обсъди отново идеята.

Темата за инсталацията за горене на отпадъци е открита от 2012 година, опонира съветникът от ГЕРБ Лорита Радева, съпруга на вътрешния министър Валентин Радев. Тя настоя, че с новата инсталация не се горят отпадъци, а се гори боклук за производство на енергия. И обърна внимание, че в 10 часа сутринта наистина имало обществено обсъждане къде да е площадката за новата инсталация, но имало три обсъждания. Докладът за това къде да е площадката сега е в съда, нали, попита Мицов, който поиска много сериозно да се помисли за обществените обсъждания.

Твърдение: Инсталацията за горене на боклук в София - без оценка за въздействие за близките квартали

София не трябва строи инсталация за горене на отпадъци в "ТЕЦ София". Това е категоричното становище на експерти и общински съветн...

Мицов постави и следният въпрос – след като "Топлофикация София" губи 18% от подаваната енергия по мрежата, няма ли с новата мощност да стане така, че да си купим по-голям радиатор, но прозорците да останат отворени? Взискателността към "Топлофикация София" не трябва да означава да спрем развитието на нови мощности, обясни Радева. И добави, че с новата мощност се подменят стари, т.е. това всъщност намалявало изхвърлянето на вредни вещества в атмосферата.

Финансови въпросителни

За мен екологичните опасения са на последно място – защото цялата информация, план-сметките, начина, по който ще бъдат разходвани 300 млн. лева за новата инсталация, се крият. Това заяви общинският съветник от Реформаторския блок Иво Божков пред Нова телевизия. Той посочи, че има съдебно дело заради отказа на Столична община да предостави подробни данни и общината обжалва.

Жалко е, когато колеги общински съветници манипулират така. Всеки общински съветник може да се запознае с информацията, увери зам.-председателят на Столичния общински съвет (СОС) Николай Стойнев. Той обаче не коментира, че информация се дава само срещу подпис върху декларация за конфиденциалност, а обясни, че имало подробен доклад в интернет – затова се коментирали числа. Не можем да проиграем този шанс да затворим целия цикъл за управление на отпадъците в София, добави Стойнев.

Общински съветници сложиха противогази заради новия завод за горене на боклук

Общинските съветници от Политическа група 5 Симеон Славчев, Иван Велков, Светльо Витков и Венци Мицов сложиха противогази по време на с...

Няма консенсус дали има или няма нужда от тази мощност. Умните градове правят така, че да гонят цел за рециклиране на 100% от боклука. Този завод няма да може да работи, ако няма боклуци, които да гори, изложи тезата си Божков. До 2030 година се поставя цел да се достигне 65% рециклиране и 10% отпадък на депо – това пише в новата европейска директива за градовете в ЕС, която се обсъжда и предстои да се приеме, опонира Стойнев.

Кой има доверие на "Топлофикация София", която ще управлява този завод, попита Божков. А Стойнев обяви, че още преди пускането на завода за механично и биологично третиране на отпадъци за София в столицата се рециклирал 34% от боклука, с неговото пускане се гонела успешно целта от 50% рециклиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София