Кметът на Стара Загора оттегля повишаването на такса смет (СНИМКИ) 

2319
Кметът на Стара Загора оттегля повишаването на такса смет (СНИМКИ) 
Снимка: Aктуално

"Оттегляме предложението за такса смет, което трябваше да влезе в общинския съвет другата седмица. Днешното ни решение не е под натиск или заради недоволство. Бюджетът на общината ще компенсира разликата от 1,3 млн. лева и ставките за такса смет ще останат непроменени. Винаги сме мислили за гражданите и не сме предлагали нищо, което е в техен ущърб". Това заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров на пресконференция днес и обяви, че увеличените разходи за сметосъбиране и сметоизвозване ще са за сметка на инвестиционната дейност на общината.

Изказванията на съветници от други групи в медиите той определи като „див популизъм“. Според Тодоров се спекулира с темата и обясни, че сега се предлага увеличение на такса смет, защото "тази промяна нямаше как да се случи преди изборите, както обясняват те, защото времето ѝ е сега. Предстои приемане на годишните бюджети на общините. Разглеждането на план сметките винаги се случва по това време ноември - декември. Те се уповават на местните данъци и такси“, уточни Тодоров. 

Старозагорци пак могат да засадят коледните си дръвчета след празниците

За коледните дръвчета на старозагорци отново ще има терен, на който да ги засадят след коледно-новогодишните празници, съобщи Николай С...

Той обясни, че разходите за чистотата се увеличават и в бюджета по това перо няма излишък или остатък, а е на минус. В Стара Загора разходите за чистота са най-ниски в сравнение с общини като Бургас, Пловдив, Сливен, Велико Търново и Плевен. Тодоров обясни, че това е възможно с прекратяването на концесионния договор и обявяването на дейността с обществена поръчка. По този начин годишните разходи са намалени ог 7,5 милиона на 6,5 милиона лева. 

 

"Това означава, че сме спестили минимум 6 милиона лева през годините. Ние се отличаваме от останалите общини. Обслужваме 51 села. Това е от значение, защото е различно от обезпечаването на чистотата само в града, както е в Пловдив", поясни кметът Тодоров и уточни, че приходи от селата за дейността почти не получават от такса смет. В някои от тях таксата е 16 лева на година, но разходите за сметосъбиране и сметоизвозване са в пъти по-големи. 

Дебатите по темата за повишаване на отчисленията са били активни още през 2014 година, но това е било отложено във времето. "Средствата, които се дават в града за чистота, нарастват, това е така, защото искаме екологичен град, искаме сепариране, искаме развитие. Въведеното през 2015 година депо за отпадъци също изисква такса за влизане на боклука вече. Отчисленията не се губят, а се връщат през следващата година, плащайки за сепариране и компостиране“, обясни още Живко Тодоров. За промяна на методиката и за изчисляване на таксата на член от домакинство той отбеляза, че трябва да бъде обмислена добре, защото в момента най-голямата тежест в момента се поема от бизнеса. Когато започне да се изчислява по друга методика - "специални формули, обхващащи голям спектър компоненти", тя "би ударила уязвимите социални групи“, изрази опасенията си той.

Коледни картички и сурвакници подредиха в старозагорската Къща музей „Градски бит ХIХ век” 

"Когато все още се изпращаха картички за Коледа" е изложбата, която могат да видят от днес старозагорци в Къща музей „Градски бит...

„В тази ситуация, когато трябва да се вземат трудни непопулярни решения, се търсят коректни политически партньори. Сега всички, които заявиха, че няма да подкрепят предложението ни за ставките, имат време да направят аргументирани свои такива, защото до този момент няма“, беше категоричен и Диян Димитров, водач на групата на ГЕРБ в местния парламент, която е най-голяма, но няма достатъчно мнозинство за приемане на предложението. Той се е надявал, че обявеното намаление на първоначалното предложение ще бъде подкрепено от поне 30, а и повече членове на общинския съвет.

Въпреки това обаче след Земеделски народен съюз, БСП за България, "Възраждане" и "Демократична България" против увеличението се обяви и групата на БСДП, а всички те, взети заедно, са точно колкото групата на ГЕРБ

На въпроса от actualno.com защо след като са почти сигурни, че могат да съберат необходимите 26 гласа за приемане на предложението, се отказват от увеличението, което ако не сега, трябва да се случи рано или късно, но с по-голямо сътресение за гражданите, Живко Тодоров отговори, че въпросът е принципен и не искат да са зависими от един или двама съветници, които за подкрепата си ще поставят условия.

В политическо отношение кметът е прав, като не иска опозицията да прави политика на неговия и на гърба на ГЕРБ, но пък гражданите трябва да са наясно, че ако догодина не се бръкнат средно с 24 лева повече за такса смет, то през 2021-ва или по-късно ще трябва да се бръкнат още повече. Като гражданин разчитам на здравия разум на съветниците, които ще дискутират по темата на 19 декември. И се надявам, че старозагорци са успели да вкарат в местния парламент най-достойните и най-правилните хора. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Стара Загора се представя на най-голямото българско туристическо изложение „Ваканция и СПА Експо“ (СНИМКИ)

Колоритни маскарадни персонажи отново огласят с чанове и хлопки Стара Загора

В курортното селище Старозагорски бани пресъздават обичаи, свързани със Сирни заговезни

30 години отпразнува спортен клуб по художествена гимнастика "Берое" в Стара Загора

Община Стара Загора отново е част от най-голямото международно изложение в Берлин

Кметът на Стара Загора предлага създаването на общинско предприятие "Арт сцена"

Безплатни шофьорски курсове за деца в неравностойно положение: Инструктор прави подарък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора