Проект ще търси по-добра среда за решаване на проблема с недостига на кадри

1243
Проект ще търси по-добра среда за решаване на проблема с недостига на кадри
Снимка: Актуално

С проекта "Повишаване на гражданското участие за формиране на публични политики за задържане и привличане на работна сила" старозагорската Търговско-промишлена палата (ТПП) в партньорство с Областна администрация ще работят за създаване на условия за активно участие на гражданите и бизнеса в открито и отговорно управление за задържане и привличане на работна сила в България.

На работна среща днес бе създадена Пилотна комисия, в чийто състав влизат социалните партньори, представители на бизнеса и на гражданския сектор. Целта е комисията да обобщи събраните мнения и препоръки, да оформи предложения за мерки за задържане на хора в България и за завръщане на българи от чужбина. В последния етап от проекта тя трябва да направи анализ на резултатите и да изготви препоръки и предложения към законодателната и изпълнителната власт за изграждането на по-добра среда и политики за решаване на проблема с недостига на кадри в България.

От стартирането на проекта през 2019 г. е направено национално проучване, с което да се определят обществените потребности и причините, водещи до недостиг на кадри у нас. В анкетата са участвали 502 компании и 2 хиляди граждани.

Основен фактор за напускане на работната сила според бизнеса е липсата на сигурност, следвана от липсата на законност и справедливост и ниското заплащане. Половината от работодателите са на мнение, че може да се увеличи заплащането, а 80% са готови да инвестират в повишаване на заплатите на работниците си. Други водещи причини за напускане на работа според бизнеса са лошият обществен ред, лошата инфраструктура и манталитета на населението. 49 на сто от работодателите не могат да преценят дали биха взели на работа чужди граждани с българско самосъзнание, а 28% не биха го направили. 43% от компаниите пък заявяват, че не биха назначили на работа бежанци.

Според анкетираните граждани, 50 на сто от които са между 18- и 40-годишна възраст, на първо място сред причините за напускане на работата е ниското заплащане, след него се нареждат липсата на сигурност и на законност. Друг водещ фактор за подобно решение според гражданите е липсата на справедливост. 22% от анкетираните са заявили, че смятат да напуснат страната в следващите 5 години и трета от гражданите с такива намерения са студенти или хоро с висше образование. 

Проектът се финансира от Оперативна програма "Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, Процедура BG05SFOP001-2.009, Приоритетна ос № 2 Ефективно и професионално управление в партньорство с гражданското общество и бизнеса. Общата му стойност е почти 90 хиляди лева и трябва да приключи през март следващата година.

Участие в днешното работно заседание на Пилотната комисия взеха областният управител Гергана Микова, председателят на ТПП - Стара Загора, Олег Стоилов, директорът на Регионалното управление на образованието (РУО) Татяна Димитрова, зам.-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова, представители на неправителствения сектор, на бизнес организации и на синдикатите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com